NRK Meny
Normal

Utenlandske forbrytere dropper bøter

Én av tre bøter til utenlandske lovbrytere utenfor Norden blir aldri betalt.

Tollkontroll på Svinesund

KONTROLL, PÅGRIPELSE, DOM OG BØTER, men hver tredje bot til utenlandske lovbrytere utenfor Norden blir aldri betalt.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Råkjørere, smuglere, narkotikaselgere, tyver og voldsmenn slipper i mange tilfeller unna forelegg og bøter.

I følge Aftenpostens papirutgave lørdag blir en av tre bøter til utlendinger hjemmehørende utenfor Norden aldri betalt.

– Det at vi har såpass mange saker som dette, undergraver hele bruken av straffereaksjoner, sier statsadvokat Tor Henning Rustan Knudsen til Aftenposten.

Les også:

Japanerne flinkest til å gjøre opp for seg

Fra 2008 til 2012 har norsk politi gitt 19 045 bøter eller forelegg til utenlandske statsborgere for ulike typer kriminalitet og lovbrudd, som ikke er betalt, skriver Aftenposten.

Rundt én av tre bøter til land utenfor Norden blir ikke betalt.

Det er folk fra Afghanistan, Nigeria, Algerie, Gambia og Libya som er verstingene, når det gjelder å unnlate å gjøre opp for seg, og kun i ett av ti tilfeller betaler de bøtelagte fra disse landene sin bot.

De flinkeste til å gjøre opp for seg er statsborgere fra Japan, USA, Filippinene, Singapore og Malaysia, og disse betaler flere av bøtene enn det nordmenn gjør, skriver Aftenposten.

Les også:

Prøvde å smugle alkohol sjøveien

GODT ORIENTERT OM BØTENIVÅET. Aftenposten skriver at narkotikaselgere og smuglere vet nøyaktig hvor mye narkotika eller smuglervarer de kan ta med seg, uten å risikere noe mer enn bøter.

Foto: Tollvesenet

Store utestående beløp i Øst-Europa

Lovbrudd begått av statsborgere fra Polen, Litauen og Romania blir det sjelden gjort opp for.

Her ligger det 6 653 ubetalte forelegg, som norske myndigheter har små muligheter for å få inn, skriver Aftenposten.

I følge Tollvesenet er mange av smuglerne ved grensen til Norge gjengangere, og de tas gang etter gang, uten at de i mellomtiden har gjort opp for seg.

De slipper da i realiteten straff.

- Dette er svært bekymringsfullt. Det er flere personer som blir tatt flere ganger. Tydeligvis er det organisert smugling, sa kontorsjef i Tollvesenet, Wenche Fredriksen til NRK.no, i forbindelse med en stor kjøttsmuglingssak.

Godt informerte smuglere

Mange utenlandske kriminelle er svært godt informert om straffenivået i Norge.

Aftenposten skriver at narkotikaselgere og smuglere vet nøyaktig hvor mye narkotika eller smuglervarer de kan ta med seg, uten å risikere noe mer enn bøter.

Tollvesenet varslet før nyttår i år at de aldri før har tatt så mange for å smugle narkotika inn i Norge, som nå.

– Økningen kommer nok av at smuglerne forsøker å redusere sin risiko.

Da har de skjønt at flere smuglinger, men med mindre kvantum i hver smugling, reduserer risikoen for å lide store tap, sa toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til NRK knyttet til økningen i antallet beslag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Grønt skifte i norsk industri

    Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen iverksetter nå et tiltak han kaller "Prosess 21" som skal bidra til et grønt skifte i norsk industri. Han mener industrien må være med på å løse klima- og miljøproblemene våre. Norge har allerede i dag noen av verdens mest miljøvennlige industribedrifter, blant annet Borregaard i Sarpsborg sier ministeren. I dag fikk ministeren se hvilke miljøvennlige tiltak bedriften tar i bruk i det daglige arbeidet.

  • Ny smuglertrend mener tollerne

    Sju polakker ble stoppet på grensa ved Svinesund med kort tids mellomrom i helgen, alle med for mye alkohol i bilene. Sjåførene ble pågrepet og varene inndratt. Kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen sier dette er en ny trend å smugle på. -Stadig oftere blir smuglervarene fordelt på flere biler slik at mengden i hver bil blir mindre. – Til sammen beslagla vi over 1200 liter alkohol i disse bilene, men i hver bil var det ca. 200 liter. – Smuglerne tenker kanskje det er enklere å slippe unna kontroller på denne måten sier Fredriksen.