Hopp til innhold

Lagring av grensepasseringer har avslørt storsmugling

Kontorsjef for grensekontrollen på Svinesund, Wenche Fredriksen, er positiv til digital overvåkning av bilpasseringer ved flere grenseoverganger i Norge.

Svinesund Tollsted

De siste to årene har Tollvesenet gjennomført et prøveprosjekt med digital skiltavlesing ved sju grenseoverganger i Østfold, blant annet Svinesund.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

De siste to årene har Tollvesenet gjennomført et prøveprosjekt med digital skiltavlesing ved sju grenseoverganger i Østfold.

Wenche Fredriksen

Kontorsjef for grensekontrollen på Svinesund, Wenche Fredriksen.

Foto: Tollvesenet

Alle kjøretøy blir fotografert og registrert med bilnummer. Det blir raskt klart om bil eller eier kan knyttes til tidligere smuglersaker.

Praksisen har resultert i at Tollvesenet i Østfold har økt beslagene med 25-30 prosent, ifølge aftenposten.no.

– Den digitale overvåkningen har gitt veldig gode resultater for oss, så dette er vi absolutt positive til, bekrefter Fredriksen til NRK.no.

Resulterte i 18 store beslag i fjor

Prøveprosjektet med digital overvåkingen ved grenseovergangene i Østfold blir nå innført på permanent basis.

Fredriksen understreker viktigheten av den digitale grensekontrollen og forteller at den førte til opprulling av flere store smuglersaker med organisert kriminalitet.

Tolldirektør Bjørn Røse

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Vi gjorde 18 store smuglerbeslag på bakgrunn av tips fra denne overvåkningen i 2012, både av narkotika og alkohol, sier Fredriksen.

– I tillegg resulterte den i en rekke mindre beslag, fortsetter hun.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse vil at denne praksisen skal innføres ved flere grenseoverganger i Norge, fra Østfold og nordover. Det er nær 80 kjørbare veier inn i Norge.

Fredriksen støtter tolldirektøren på dette punktet, og sier hun på sikt ser en betydelig effektiviseringsgevinst om ordningen utvides til alle landets grenseoverganger.

Hun trekker også frem at overvåkningen gjør det lettere for Tollvesenet å fordele ressursene sine på en god måte.

– Det gjør at vi kan kartlegge aktiviteten og fordele bemanningen i forhold til trafikken, sier Fredriksen.