Folkefest da Råde serieåpnet hjemme

(Råde-Tune 8-0) Imponerende 500 tilskuere tok veien til Råde idrettspark for å overvære femtedivisjonsoppgjøret mellom Råde og Tune. – Utrolig, sier Vidar Martinsen som gjorde comeback hjemme for moderklubben.

Råde-Tune

Vidar Martinsen scoret i hjemmecombacket for Råde.

Foto: Espen Torgersen / NRK
Råde-Tune

Det kan bli mye å juble for i Idrettsparken i år.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Vi hadde håpet på to hundre. Jeg er litt overrasket, men Råde leverer, sier den tidligere Moss- og FFK-spilleren.

Vidar Martinsen fikk etter fjorårets sesong beskjed fra FFK om at han ikke fikk ny kontrakt med førstedivisjonsklubben. Dermed vendte midtstopperen nesen hjem igjen og skal avslutte der han startet, nemlig i Råde.

Som spillende trener for femtedivisjonslaget har han virkelig fått fart på sakene. I seriepremieren vant laget hans 11-0, i den første hjemmekampen ble det 8-0-seier. I tillegg scoret Martinsen selv ett av målene.

– Det er noen år siden sist jeg scoret her, så det var moro. Men 8–0 over Tune står det respekt av. Tune var et godt ballspillende lag., men vi var tålmodige og hadde full kontroll, sier han.

Råde-Tune

Med en målforskjell på 19-0 etter to kamper må Råde regne med å få favorittstempelet i sin avdeling.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Har fått det positive hjulet til å rulle

Råde-Tune

Sportssjef Jens Berg vil gjenoppleve storhetstiden.

Foto: Espen Torgersen / NRK
Råde-Tune

Tune fikk et brutalt møte med Råde.

Foto: Espen Torgersen / NRK
Råde-Tune

Over 500 tilskuere tok turen til dagens femtedivisjonsoppgjør.

Foto: Espen Torgersen / NRK

90-tallet var Råde faktisk blant de bedre lagene i Østfold og endte over både Moss og Fredrikstad på tabellen i førstedivisjon.

Men så kom nedturen og Råde raste i seriesystemet. De siste åtte-ni årene har laget oppholdt seg i femtedivisjon og det har vært langt imellom lyspunktene på idrettsanlegget som ligger mellom Moss og Fredrikstad.

Nå virker det som om det blåser en positiv vind over bygda, og mye av æren skal brødrene Jens og Knut Erik Berg ha.

– Vi dro det i gang sent i fjor høst og har fått med mange bra folk på laget. Det føles som om vi har fått i gang det positive hjulet. Vi hadde også litt hell og fikk med både Vidar Martinsen og Jon Andre Fredriksen. I tillegg har det kommet tilbake flere rådegutter som ønsker å satse og nå har vi jo fått en glimrende start på sesongen, sier klubbens sportslige leder, Jens Berg.

Råde-Tune

Henning Fredriksen noterte seg for fire fulltreffere mot Tune.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Vil gjenoppleve storhetstiden

Han var selv med som spiler på storhetstiden til Råde og kan mimre tilbake til tiden det var 3.000 tilskuere i idrettsparken og motstanderne het blant annet Bodø Glimt, Kongsvinger og Vålerenga.

– Jeg fikk med meg tampen på storhetstiden i førstedivisjon i 1990 og 1991. Jeg var blant annet med på å slå Vålerenga i 4 runde i cupen. Jeg vet litt om hvordan det er å være med på det og det er en av grunnene til at jeg har tro på at det er mulig å komme tilbake, sier han.

– Er det mulig for en klubb som Råde å komme tilbake på samme nivå som på storhetstiden?

– Det håper vi på, men vet det er mange steg på veien. Vi skal i alle fall gjøre vårt til å ta noen steg, så får vi se hvor langt det går, sier han.

Dugnadsiveren imponerer

Råde-Tune

Jon-Andre Fredriksen er tilbake i Råde.

Foto: Espen Torgersen / NRK

En annen Råde-gutt som har gjort comeback for gamleklubben er Jon-André Fredriksen. Sammen med Vidar Martinsen skal han styre skuten til det som forhåpentligvis blir en god sesong for klubben.

– Vi har trent veldig godt gjennom hele vinteren og har som mål om å rykke opp. Vi trener n å som om vi er på et høyere nivå, sier han,

Foran den første hjemmekampen har et stort apparat vært i sving for å klargjøre idrettsparken for seriespill. Arbeidet som er blitt lagt ned imponerer Fredriksen. Til og med setene på tribunen er blitt vasket.

– Det er nok mange år siden det har skjedd. Det var jo veldig bra her i klubben for mange år siden, men så kom den dødperioden. Det er utrolig moro med den nye given som nå er her. Den gjengen som har holdt på i lang tid for å få fotballen tilbake fortjener en stor takk. De har stått på, sier han.

– Føler en må hjelpe moderklubben

Råde-Tune

Skolemusikken varmet opp publikum.

Foto: Espen Torgersen / NRK
Råde-Tune

Råde ønsker å gjenskape stemningen fra storhetstiden.

Foto: Espen Torgersen / NRK
Råde-Tune

Drilltroppen gjorde sitt for å underholde.

Foto: Espen Torgersen / NRK

I dag vartet klubben opp med god gammel 80-tallsstemning i Idrettsparken. Skolemusikken varmet opp publikum før kampen, i tillegg til at det var et sponsormøte hvor samarbeidspartnerne fikk presentert klubbens nye vyer.

I pausen ble flere fra publikum invitert ut på matta for å konkurrere.

Ambisjonene til klubbledelsen er nå å få Råde tilbake på fotballkartet. Jens Berg innrømmer glatt at den store drømmen er å få klubben tilbake i førstedivisjon, men at andredivisjon nok er en arena på sikt er noe de bør klare.

Hovedtrener Martinsen er glad for å få lov til å kunne bli med på å gjenoppbygge klubben hvor hans karriere startet.

– Det er jo derfor jeg og Jon-André kom hi. Vi følte at vi hadde noe å gjøre her sammen med Jens og Knut Erik. En føler jo også at en må hjelpe moderklubben, sier han.

Fokus på barn og unge

– Hva med ambisjonene om å bli en toppklubb igjen?

– De sier jo andredivisjon, men den divisjonen er faktisk ganske tøff. jeg sier først at målet er tredjedivisjon, så får vi ta det derfra, sier Martinsen.

– Er det plass til en klubb som Råde høyere oppe i seriesystemet?

– Jeg tror det er plass, men vi må også huske på at det er mange klubber her på østlandet, og vi kan få problemer med å hente spillere. Men nå bygger vi opp klubben og samarbeider blant annet med juniorlaget. Klarer vi å få frem spillere som er fra Råde, så tror jeg det er plass til klubben, sier Martinsen.

- Vi har veldig fokus på å utvikle barne- og ungdomsfotballen i klubben som skal bære frukter og ta oss til videre til de stegene vi drømmer om, sier Jens Berg.

- Vi vet at det er 174 postkasser i Nybergsund. De har vært i førstedivisjon. Men engasjement og god tro, så kan man nå lang. Selv fra mindre steder i landet, avslutter sportssjefen.

Seriekamp i Råde Idrettspark