NRK Meny
Normal

Flere radikaliserte på mottakene

Politiet i Østfold bekrefter at det er radikaliserte beboere på en rekke asylmottak i fylket og sier at de har bekymringssamtaler med flere.

Politipatrulje på asylmottak

Politiet i Østfold har en patrulje som driver oppsøkende arbeid på asylmottak. Her fra et besøk på Veumalleen asylmottak i Fredrikstad, der det er plass til 160 asylsøkere.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Radikalisering av asylsøkere bekymrer PST.

Politiets utlendingsseksjon driver oppsøkende virksomhet på asylmottakene i Østfold. Det er satt inn en ekstra patrulje som besøker mottakene og gjør seg kjent med de som bor der.

Bakteppet er alvorlig nok, bekrefter radikaliseringskoordinator i Øst politidistrikt, Øyvind Moksnes.

Ulik mental bagasje

Øyvind Moksnes

Øyvind Moksnes i Øst politidistrikt kan fortelle om bekymringssamtaler på asylmottakene.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Vi er kjent med at det er personer som oppholder seg på mottak som er radikalisert, som har med seg ulike typer mental bagasje fra flere land, sier Moksnes.

Han legger ikke skjul på at det er asylsøkere i Østfold politiet følger tett, på grunn av bekymring for radikalisering.

– Hva tror dere de er i stand til å gjøre?

– Vi tror ingenting. Vi ønsker å vite. Vi ønsker å komme i posisjon, så får vi vurdere hva de er i stand til å gjøre i forhold til intensjon og kapasitet, sier Moksnes.

Vil skape tillit

Politiet ønsker å skape tillit og være tilgjengelige på asylmottakene. Ikke alle asylsøkere er godt vant når det gjelder politi. Asylsøkerne på mottaket kan frykte at politiet kommer for å deportere noen.

– Vi ønsker at denne patruljen skal være med på å normalisere det forholdet beboerne har til politiet, slik at de ikke assosierer uniformer og politi med noe farlig, men at man ser på politiet som en hjelper og en representant for samfunnet som i utgangspunktet ønsker folk vel. Det er mye av intensjonen for å være mye til stede på mottakene, uten at det har skjedd noe spesielt, sier Moksnes.

– Er det mange radikaliserte asylsøkere i Østfold per i dag?

– Noe antall har jeg ikke. Vi kan si det slik at det bekymringssamtaler i alle de driftsenhetene som Østfold politidistrikt består av.

Ikke overrasket

I 2014 var det mye fokus på at det var mange fra Fredrikstad som dro ut som fremmedkrigere. Ordføreren i byen, Jon-Ivar Nygaard, er ikke overrasket over informasjonen fra politiet.

Jon-Ivar Nygård

Ordfører Jon-Ivar Nygård i Fredrikstad kommune.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka

– Jeg tenker at det illustrerer bare det at dette er en utfordring som det fortsatt må jobbes med. Så er det nok sånn at når politiet har kontroll på individene, er det et ganske trygt utgangspunkt.

– Hvilket fokus har dere i Fredrikstad kommune inn mot asylmottakene som finnes i kommunen?

– Vi har dialog med asylmottakene, men vi jobber jo nå veldig bredt med forebygging, selvfølgelig for å avdekke, å kunne håndtere bekymringsmeldinger og å kunne sette inn tiltak i forhold til enkeltindivider. Det handler jo litt om hvilket nivå man er i kjeden, sier Nygård.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Billigere å handle i Sverige

    Endringer i kronekursen har gjort det betydelig billigere å handle i Sverige de siste månedene, skriver E24.

    – Det er 5–6 prosent rabatt på valutakursen siden nyttår i tillegg til allerede lave priser. Nå blir det ekstra mye å spare på grensehandel og Sverige-turen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til nettstedet.

  • Sarpsborg innebandy-kvinner ute

    Sarpsborg tapte to kamper og spilte en uavgjort i helgens NM-sluttspill i innebandy. Dermed går de ikke til NM-semifinalen.