NRK Meny
Normal

Flere kommuner er usikre på Inspiria-avtalen

Rygge har allerede trukket seg fra samarbeidet. Nå kan flere kommuner følge etter.

Inspiria Science Center

Senteret på Grålum i Sarpsborg kan bli for dyrt for flere kommuner.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Både elever, lærere og ordførere er enige om at senteret er viktig for å lære realfag på en spennende måte. Men det er bare ett problem – det er ikke gratis.

– Prisen er 110 kroner per elev og skal opp til 150 kroner i 2016. Det er per elev, per år i en kommune for å få et stort, omfattende ekstratilbud ved siden av skolene, sier direktør på Inspiria, Geir Endregard.

LES OGSÅ:

Kommunene sliter økonomisk

Erik Unaas

Erik Unaas og Eidsberg kommune skal behandle det politisk om de skal bli med videre.

Foto: NRK
Geir Endregard

Geir Endregard er direktør på Inspiria.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Som første kommune i fylket har Rygge nå trukket seg fra samarbeidet med Inspiria, fordi det ble for dyrt. Eidsberg, Askim, Marker og Halden sier tja – rett og slett fordi kommunene sliter økonomisk.

– Vi skal ha opp det siste tilbudet fra Inspiria til politisk behandling kommende uke. Administrasjonen vår har innstilt negativt, sier Eidsberg-ordfører Erik Unaas.

– Det har nå blitt varslet at prisen økes. Da ønsker vi å behandle det i bystyret i løpet av høsten, sier ordfører i Askim, Thor Hals.

Til tross for at flere kommuner vurderer å trekke seg fra samarbeidet, så får ikke det Inspiria-direktøren til å miste nattesøvnen.

– For Inspiria betyr det ikke noe. Dette er summer som ikke er avgjørende for oss. Vi har andre kommuner i andre fylker som står på venteliste og har lyst til å bruke oss.

LES OGSÅ:

Bruker 700.000 kroner i året

Og det er fremdeles flertall blant Østfold-kommunene når det gjelder å fortsette samarbeidet med Inspiria. En av dem er Sarpsborg, som betaler vel 700.000 kroner i året for elev-avtalen.

– Synes Inspiria har vært en riktig og viktig satsing – ikke bare for Sarpsborg, men for hele østfoldsamfunnet. Det er viktig å motivere alle elevene i hele fylket og også rundt fylket til skolearbeid og satse på realfag.

Hittil i år har snaut 40 000 mennesker vært innom vitensenteret i Sarpsborg. Inspiria har et mål om 100 000 årlige brukere av senteret.

Inspiria science center er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter i Sarpsborg innen matematikk, naturvitenskap og teknologi hvor de besøkende lærer ved å eksperimentere selv.

SE VIDEO: Kommuner vurdere å gå samarbeid

Created by InfoDispatcher

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mange til Sykehuset Østfold

    Sykehuset Østfold har i helgen hatt stor pågang av pasienter. Bare på akuttmottaket kom det over 90 pasienter på lørdag og 95 pasienter søndag. Noe som er langt over vanlig pågang i helgene som er rundt 70 pasienter om dagen.

  • Strid om trefelling

    Byantikvaren i Fredrikstad Vegard Lie mener det er et stort tap når en grunneier valgte å felle trær i et parkanlegg fra 1700-tallet. Trærne er ikke fredet og grunneier Alf Ulven sier han feller dem for å kunne bygge boliger i haven.

    Kniple gård
    Foto: Privat