NRK Meny
Normal

Flere kommuner er usikre på Inspiria-avtalen

Rygge har allerede trukket seg fra samarbeidet. Nå kan flere kommuner følge etter.

Inspiria Science Center

Senteret på Grålum i Sarpsborg kan bli for dyrt for flere kommuner.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Både elever, lærere og ordførere er enige om at senteret er viktig for å lære realfag på en spennende måte. Men det er bare ett problem – det er ikke gratis.

– Prisen er 110 kroner per elev og skal opp til 150 kroner i 2016. Det er per elev, per år i en kommune for å få et stort, omfattende ekstratilbud ved siden av skolene, sier direktør på Inspiria, Geir Endregard.

LES OGSÅ:

Kommunene sliter økonomisk

Erik Unaas

Erik Unaas og Eidsberg kommune skal behandle det politisk om de skal bli med videre.

Foto: NRK
Geir Endregard

Geir Endregard er direktør på Inspiria.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Som første kommune i fylket har Rygge nå trukket seg fra samarbeidet med Inspiria, fordi det ble for dyrt. Eidsberg, Askim, Marker og Halden sier tja – rett og slett fordi kommunene sliter økonomisk.

– Vi skal ha opp det siste tilbudet fra Inspiria til politisk behandling kommende uke. Administrasjonen vår har innstilt negativt, sier Eidsberg-ordfører Erik Unaas.

– Det har nå blitt varslet at prisen økes. Da ønsker vi å behandle det i bystyret i løpet av høsten, sier ordfører i Askim, Thor Hals.

Til tross for at flere kommuner vurderer å trekke seg fra samarbeidet, så får ikke det Inspiria-direktøren til å miste nattesøvnen.

– For Inspiria betyr det ikke noe. Dette er summer som ikke er avgjørende for oss. Vi har andre kommuner i andre fylker som står på venteliste og har lyst til å bruke oss.

LES OGSÅ:

Bruker 700.000 kroner i året

Og det er fremdeles flertall blant Østfold-kommunene når det gjelder å fortsette samarbeidet med Inspiria. En av dem er Sarpsborg, som betaler vel 700.000 kroner i året for elev-avtalen.

– Synes Inspiria har vært en riktig og viktig satsing – ikke bare for Sarpsborg, men for hele østfoldsamfunnet. Det er viktig å motivere alle elevene i hele fylket og også rundt fylket til skolearbeid og satse på realfag.

Hittil i år har snaut 40 000 mennesker vært innom vitensenteret i Sarpsborg. Inspiria har et mål om 100 000 årlige brukere av senteret.

Inspiria science center er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter i Sarpsborg innen matematikk, naturvitenskap og teknologi hvor de besøkende lærer ved å eksperimentere selv.

SE VIDEO: Kommuner vurdere å gå samarbeid

Created by InfoDispatcher

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se fredagens Østfold-nyheter her

  • Lang ventetid på Bastø Fosen

    Vegtrafikksentralen Øst opplyser fredag ettermiddag at det er lange ventetider på fergestrekningen mellom Moss og Horten. På grunn av tekniske problemer på den ene ferga, må det påregnes en ventetid på rundt en time.