Fikk Nobel-akkreditering - ble nektet inngang

De tre skoleelevene Henrik (15), Eirik (15) og Brage (15) ble nektet inngang til gårsdagens pressekonferanse med fredsprisvinnerne. I dag var de tidlig ute for å sikre seg plasser til selve fredsprisseremonien.

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi

De tre elevene fikk et lite glimt og noen bilder av fredsprisvinnerne da de ankom Nobelinstituttet i går.

Foto: Brage Gulla Dyrnes/Eidsberg Ungdoms Skole Avis

De tre skoleelevene Henrik Arnegård (15), Eirik Løes Sørby (15) og Brage Gulla Dyrnes (15) ved Eidsberg ungdomsskole, reiste i går til Oslo for å dekke pressekonferansen med fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satayarthi.

Tiendeklassingene skriver for skolens egen nettavis, og hadde gledet seg lenge til å få dekke pressekonferansen.

Akkrediteringen var allerede i boks, og gutta var tidlig ute for å sikre seg gode plasser.

– Men det gikk ikke så bra. Vi møtte opp i god tid, men det var dessverre ikke tidsnok. Det var helt fullt før vi kom frem og vi måtte stå ute og vente på Malala og Kailash sammen med reportere fra Dagbladet og SVT, sier Henrik Arnegård.

Fikk et glimt av vinnerne

Nobel-pressekort

Akkrediteringen til både gårsdagens pressekonferanse og dagens prisseremoni var sikret i god tid.

Foto: Brage Gulla Dyrnes

De tre unge journalistene hadde fått fritak fra mattetentamen for å dekke begivenheten, og er irriterte på måten arrangørene håndterte pressekonferansen.

«Vi stod ved siden av en reporter og journalist fra Dagbladet. Han fortalte at han i tjue år hadde dekket fredspris utdelingen og pressekonferansen i forveien, men at han aldri hadde opplevd å ikke komme inn på pressekonferansen», skrev guttene i artikkelen som ligger ute på eusa.no.

– Ettersom vi ikke slapp inn på pressekonferansen, så valgte vi heller å skrive om at det var litt dårlig arrangert. Det var skuffende for oss når vi hadde tatt denne reisen, som jo koster en del penger, og ikke fikk gjort det vi skulle, utdyper Arnegård.

Reporterne fikk i det minste tatt noen bilder av fredsprisvinnerne da de ankom Nobelinstituttet i går.

Håper på CNN-sending

Brage Gulla Dyrnes (15), Henrik Arnegård (15) og Eirik Løes Sørby (15)

Brage Gulla Dyrnes (15), Henrik Arnegård (15) og Eirik Løes Sørby (15) håper på å få stille spørsmål til fredsprisvinnerne i dag.

Foto: Brage Gulla Dyrnes

På kvelden reiste de hjem til Østfold for å forberede seg på selve seremonien i dag.

For å ikke oppleve at de ble plassert utenfor også i dag, var planen å ta et tidlig tog fra Mysen til hovedstaden. Men nattens uvær over Østlandet sørget for at toget ble stående fordi en kjøreledning hadde falt ned.

– Det skal ikke være lett å være journalist. Det var først snakk om at vi skulle ta et tog fra Askim, men det ble buss for tog hele veien. Vi gikk rett til rådhuset og nå står vi i køen og venter. Vi står veldig langt fremme, så vi har et godt håp om å få være med på selve seremonien, sier Arnegård.

Guttene har fremdeles også et håp om å få stille fredsprisvinnerne, og da spesielt 17 år gamle Malala Yousafzai, et par spørsmål.

– Vi sendte en mail til Nobelkomiteen i går, men vi har ikke fått noe svar. Vi får se hva som skjer etter seremonien i dag, men CNN skal ha en direktesending som vi håper på å få være med på. Det hadde vært utrolig stort, sier 15-åringen.