Hopp til innhold

Fang sommermaten på brygga

Sommermat er mer enn nystekt makrell og jordbær med is. Hvorfor ikke prøve strandkrabbesuppe?

Sigurd og Randi Grundvig fanger strandkrabber i Engelsviken

Å fange krabber på brygga hos Sigurd og Randi Grundvig i Engelsviken er en idyllisk geskjeft.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

På brygga i Engelsviken utenfor Fredrikstad ligger ekteparet Sigurd og Randi Grundvig på magen med en hyssingstump i handa.

Det er råvarene til dagens lunsj som skal sikres.

Rett utenfor ekteparets bolig ved strandkanten er det nemlig et eldorado for strandkrabber, som i dag skal brukes i suppe.

Hyssing, klesklype og makrell

Teknikken å fange krabbene har de selvsagt lært av barnebarnet som er en ihugga krabbefisker sommerstid.

I enden av hyssingen er det festet en klesklype med noen ferske fiskerester på.

– I dag bruker vi fersk makrell som agn, men vanligvis går det mest i blåskjell, forteller Sigurd.

For å lokke til seg de små krabbene har han også helt litt ferskt fiskeblod ut i vannet. I løpet av kort tid strømmer krabbene til fra under tang og stein inne på grunna.

Gourmetmat

Strandkrabber

Perfekt til suppe!

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Strandkrabbesuppe snakkes det lite om, men det er faktisk gourmetmat.

På gourmetrestauranter selges en liten skål med suppe til en stiv pris, men hvorfor ikke prøve å lage en variant selv i sommer?

Dette brukte vi i vår suppe - som ble laget litt på slump:

  • Ca, 1 kg strandkrabbe
  • Vårløk
  • Gulrøtter i skiver
  • En skvett fløte
  • En skvett konjakk
  • Løpstikke/bladpersille
  • En liten dråpe sitron
  • Annen fisk eller skalldyr etter smak

Kok opp krabbene i sjøvann eller vanlig saltet vann. Knus skallene mens de er i kjelen og la alt trekke noen minutter før du siler av krabberestene. Så har du i grønnsaker og urter.

La det trekke til grønnsakene er møre. En skvett konjakk (ikke for mye!),og konjakken er ikke nødvendig på noen måte. Ha i noen dråper sitron. Kan spises som den er, eller ha i litt fløte. En baguett eller brødskive til gjør susen.

Andre oppskrifter på krabbe:

Strandkrabbesuppe

Et lettvint måltid hvis du er 'ute i felten'.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK