På brygga i Engelsviken utenfor Fredrikstad ligger ekteparet Sigurd og Randi Grundvig på magen med en hyssingstump i handa.
Det er råvarene til dagens lunsj som skal sikres.
Rett utenfor ekteparets bolig ved strandkanten er det nemlig et eldorado for strandkrabber, som i dag skal brukes i suppe.
Hyssing, klesklype og makrell
Teknikken å fange krabbene har de selvsagt lært av barnebarnet som er en ihugga krabbefisker sommerstid.
I enden av hyssingen er det festet en klesklype med noen ferske fiskerester på.
– I dag bruker vi fersk makrell som agn, men vanligvis går det mest i blåskjell, forteller Sigurd.
For å lokke til seg de små krabbene har han også helt litt ferskt fiskeblod ut i vannet. I løpet av kort tid strømmer krabbene til fra under tang og stein inne på grunna.
Gourmetmat
Strandkrabbesuppe snakkes det lite om, men det er faktisk gourmetmat.
På gourmetrestauranter selges en liten skål med suppe til en stiv pris, men hvorfor ikke prøve å lage en variant selv i sommer?
Dette brukte vi i vår suppe - som ble laget litt på slump:
- Ca, 1 kg strandkrabbe
- Vårløk
- Gulrøtter i skiver
- En skvett fløte
- En skvett konjakk
- Løpstikke/bladpersille
- En liten dråpe sitron
- Annen fisk eller skalldyr etter smak
Kok opp krabbene i sjøvann eller vanlig saltet vann. Knus skallene mens de er i kjelen og la alt trekke noen minutter før du siler av krabberestene. Så har du i grønnsaker og urter.
La det trekke til grønnsakene er møre. En skvett konjakk (ikke for mye!),og konjakken er ikke nødvendig på noen måte. Ha i noen dråper sitron. Kan spises som den er, eller ha i litt fløte. En baguett eller brødskive til gjør susen.
Andre oppskrifter på krabbe: