NRK Meny
Normal

Familien får ikke komme til Norge – må betale 98.750 til Staten

Oslo tingrett støtter Utlendingsnemnda i at Aghdas Mousavi bevisst ble sendt til Norge av familien som ankerbarn.

Aghdas Mousavi

Oslo tingrett mener Aghdas Mousavi ble sendt til Norge i et bevisst forsøk på å skaffe familien opphold i Norge.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Dermed får ikke familien til 18 år gamle Aghdas Mousavi komme tilbake til Norge, etter at de ble tvangsutsendt fra Fredrikstad til Afghanistan i august.

Familien har tidligere fått avslag på sine asylsøknader fordi Utlendingsnemnda (UNE) mente Aghdas ble sendt til Norge i forveien som et såkalt ankerbarn.

Mousavi-familien valgte å ta UNE til retten og denne uken kom det dom i saken. Der gir retten sin støtte til at Aghdas ble sendt til Norge i et bevisst forsøk på å skaffe resten av familien opphold gjennom familiegjenforening.

«Bevisene i saken taler i ulike retninger. Retten har allikevel, etter en samlet vurdering, funnet det mest sannsynlig at Aghdas ble sendt hit bevisst før familien for å gjøre det enklere for dem å få opphold her», står det i dommen.

– Retten har lagt til grunn at hun er ankerbarn. Deretter har de vurdert om Utlendingsnemndas saksbehandling er gjort riktig eller ikke, og har også der konkludert med at saksbehandlingen er forsvarlig, sier familiens advokat Sigrid Broch til NRK.

Hun forteller videre i at hun er uenig i begge avgjørelsene. Hun vil nå diskutere med familien om de ønsker å akseptere dommen eller anke.

Familien Mousavi er også dømt til å betale 98.750 kroner i sakskostnader til Staten.

Advokat Sigrid Broch blir intervjuet av TV2

Advokat Sigrid Broch representerte familien Mousavi i Oslo tingrett.

Foto: Nicolai Delebekk/NRK

Mente UNE brukte feil fakta

Aghdas Mousavi kom til Norge i starten av 2010, mens resten av familien kom til landet i 2011, nesten to år etter.

Datteren endte til slutt med å få opphold i Norge, mens mor, far og de to sønnene Javid (17) og Masoud (7) fikk avslag og ble hentet for utsending natt til 12. august 2016 – bare timer før Masoud skulle vekkes med kake for å feire sin bursdag.

Familien er nå i Kabul, og stevnet Utlendingsnemnda (UNE) for retten i et forsøk på å få gjort om vedtaket. Advokat Sigrid Broch mener datteren Aghdas kom til Norge tidligere fordi det ikke var plass til alle på samme båt fra Tyrkia og at de derfor ble adskilt.

Nå har altså tingretten slått fast at UNE ikke har gjort noen feil i saksbehandlingen.

Hovedrolle i Facebook-storm

Saken fikk stor oppmerksomhet på Facebook, etter at storavisen New York Times skrev om unggutten og familien hans, og fastslo at Norge har blitt den mest målbevisste nasjonen av alle europeiske land til å utvise afghanske asylsøkere.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) likte artikkelen og delte 14. november en Facebook-post, der hun skriver:

«Trøkket på tvangsretur og kursendringen i norsk asylpolitikk under Frp og denne regjeringen blir lagt merke til. Det er bra!»

Saken ytterligere da skuespiller og Arbeiderparti-politiker Kristoffer Joner, i samarbeid med NOAS og reklamebyrået Anorak, reagerte på innlegget og kritiserte Listhaug på Facebook.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Etterlyser støtte til O-VM

    Arrangørene av VM i orientering i Østfold 2019 er fortvilet over at de så langt ikke har fått løfte om økonomiske støttet fra regjeringen. Ordførerne i Østfold går sammen om å etterlyse støtte, sier ordfører i Rakkestad, Ellen Solbrække.

    Ellen Solbrække, ordfører i Rakkestad
    Foto: Bjørn Ruud
  • Eidsberg-firma slått konkurs

    24 ansatte blir berørt etter at firmaet Undrum Entreprenør i Eidsberg er konkurs, skriver Smaalenenes Avis. Firmaet har hatt problemer med å få inn penger for jobber som er gjort og endte med å begjære seg selv konkurs.