Hopp til innhold

EU-midler skal gjøre kysten renere

De skandinaviske landene har fått 2,3 millioner kroner i EU-midler for å kartlegge hvor de store mengdene søppel som driver i land kommer fra.

Søppel langs kysten

Søppel langs kysten påvirker dyrelivet. Oslofjorden Friluftsråd har fått midler til å finne ut hvor søpla kommer fra.

Foto: Oslofjordens friluftsråd

Det er strender i Oslofjorden og langs Bohuslän- og Jyllandskysten som skal undersøkes. Forprosjektet går over tre år, og Oslofjorden Friluftsråd, OF, skal styre den norske delen, forteller direktør i OF, Rune Svendson.

– På norsk side har vi fått ansvar for å identifisere hva slags avfall som skyldes i land, prøve å finne ut hvor dette avfallet kommer fra og prøve å se på konturen av et effektivt innsamlingsapparat, sier han.

I flere år har OF jobbe med å registrere og analysere søppel som driver i land.

– Havstrømmene ender opp hos oss i Skagerak, så både Jylland, Bohuslän og Ytre Oslofjord i Norge får masse avfall, sier Svendson.

90 prosent av avfallet er plast, og det er plastens skadevirkninger som bekymrer både prosjektlederne og EU.

– Vi har altså plast i det marine økosystemet, og det kommer inn i næringskjeden via skalldyr og fisk. Det vet vi ikke konsekvensene av, så det er et internasjonalt problem, og det har da EU sett.

Forprosjektet EU har bevilget penger til skal gå over tre år, og målet er klart.

– Det er på lang sikt å legge grunnlaget for å redusere det marine avfallet. Og så skal vi kunne gå på de ulike kildene, de som er produsenter, og fortelle dem hva konsekvensene av uvettig bruk av deres produkter medfører, sier Rune Svendson.