Etterlyst etter drap i Spania pågrepet i Norge

Norsk politi har pågrepet en mann som er mistenkt for medvirkning til drap i Spania. Flere svensker er pågrepet i samme sak.

Her går spansk politi til pågripelse av flere av de mistenkte i drapssaken. Aksjonen var et samarbeid mellom svensk og spansk politi.

Den 38 år gamle mannen er etterlyst av spansk politi etter at en 34 år gammel mann ble skutt og drept i Estepona i Spania i august.

Han ble pågrepet i Fredrikstad denne uken.

– Mannen er varetektsfengslet i tre uker i påvente av en formell utleveringsbegjæring fra spanske myndigheter, sier politiadvokat Charlotte Fredriksen i Øst politidistrikt til NRK.

Ifølge spansk politi ble offeret skutt og drept utenfor sin egen bolig. Vitner har forklart at gjerningsmannen hadde ansiktet tildekket og forlot åstedet på sykkel.

– Uttrykker sjokk

38-åringen er mistenkt for medvirkning ved å ha lagt til rette for drapet. Han er svensk statsborger, men har bodd i Norge siden 2010.

I fengslingsmøtet onsdag sa han seg villig til å reise til Spania dersom det foreligger et gyldig utleveringsvedtak.

– Han uttrykker sjokk og vantro over beskyldningen fra påtalemyndigheten i Spania. Han er tydelig på at han ønsker å forklare seg i saken, sier mannens forsvarer Marianne Darre-Næss til NRK.

Mannen erkjenner ikke straffskyld.

Ni svensker pågrepet

I november ble ni andre personer pågrepet for å ha stått bak drapet på 34-åringen og en 36 år gammel mann som ble drept utenfor en kirke i Marbella i mai.

Spansk politi mistenker at de er del av et kriminelt nettverk som blant annet utfører leiemord og pengeinnkreving. Seks av dem ble pågrepet i Malmö, mens de tre siste vanligvis er bosatt i Sverige, men ble pågrepet i Spania.

Pågripelsene skjedde i samarbeid mellom svensk og spansk politi i det spanjolene kaller operasjon «Rueda» (hjul).

– Det er brutale handlinger, sier Petra Stenkula, sjef for politiets etterforskningsenhet i region Syd, til SVT.

De pågrepne er sju menn og to kvinner i alderen 24-64 år.

Under ransakelser av ni boliger i Malaga-provinsen fant politiet blant annet en skuddsikker vest, elektrosjokkvåpen, 11 mobiltelefoner og 4.165 euro i kontanter.

Det ble også funnet tre luksusklokker - en av dem verdt en kvart million euro.

Spansk politi aksjonerer i Malaga

Ni svensker ble pågrepet mistenkt for to drap i Spania i fjor. Tre av dem ble pågrepet under denne aksjonen i Malaga i november.

Foto: Spansk politi

Startet etterforskning etter branner

Politiet startet etterforskningen av de mistenkte etter en brann i et treningssenter i Marbella og en strandbar i Estepona i mars. Både treningssenteret og strandbaren var eid av personer med tilknytning til narkotikamiljøet.

Etterforskningen førte politiet til det kriminelle nettverket som er mistenkt for de to drapene, deltakelse i en kriminell organisasjon og forfalsking av dokumenter.

– Med tanke på voldssituasjonen vi har i Malmö er dette personer vi i aller høyeste grad er interessert i å få fengslet, sa Stenkula til SVT i november.

I august i fjor ble en svensk mann funnet død og en annen alvorlig skadd i nærheten av Malaga. De to skal ha blitt kidnappet og torturert.

Tre svensker ble pågrepet i saken mistenkt for drap, drapsforsøk og frihetsberøvelse. Denne saken skal ifølge Stenkula ikke ha sammenheng med de to andre drapene.