En gripende flyktningehistorie

Somalske Safia Abri engasjerer seg i årets TV-aksjon – hun forteller en gripende historie fra da hun flyktet fra Somalia.

Safia Abdi i TV-aksjonen

Safia Abdi er engasjert i TV-aksjonen og forteller om sin flukt fra krigen i Somalia i 1992.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

Det er Flyktningehjelpen som får pengene fra årets TV-aksjon 24 oktober.

Organisasjonen planlegger å bruke pengene til hjelp og beskyttelse til mennesker på flukt. Omlag 43 millioner mennesker er i dag på flukt på grunn av krig og konflikt.

ALT OM: TV-aksjonen 2010

– Trodde vi var beskyttet

Safia Abdi har opplevd en flukt med livet som innsats fra konfliktområder i Sør-Somalia da krigen brøt ut i 1992.

– I utgangspunktet følte vi oss sikre på at vi var beskyttet av den somalske regjering og dens hær, men det var vi overhode ikke. Krigen herjet og vi ble nødt til å flykte, sier den afrikanske kvinnen.

Hun er blant de heldige som kom fra en familie med bil, slik at flukten ble lettere. Det bar til en flyktningeleir i Kenya.

– Mange måtte gå, men vi var heldige som hadde bil. Likevel var turen strabasiøs. Det tok sin tid, og det var mye elendighet vi måtte gjennom på veien. Noen av slektningene mine måtte gå og noen av dem mistet livet på turen, sier Abdi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Somaliske flyktninger i Kenya

Det er Flyktningehjelpen som får pengene fra årets TV-aksjon 24 oktober. Bildet er av somaliske flyktninger i Kenya.

Foto: D.Yussuf, DAUD YUSSUF

Ble slått av opprørere

Det verste for henne var å forlate sitt hjem i Somalia.

– Jeg ble selv slått av opprørere som var på leting etter min mann. De lette etter ham fordi han har slektninger blant regjeringsmedlemmene.

Til slutt endte Abdi og hennes familie på en flyktningeleir i Kenya.

– Vi fikk mye hjelp i starten. Men etterhvert kom det så mye folk at forholdene ble verre og verre i leiren. Min tante døde der, og mange andre døde av sykdommer. Mange ble bitt av slanger og epedemiene herjet i leiren. Noen av våre slektninger ble også angrepet av løver, forteller Sofia Abdi.

Hun forteller at familien måtte kjøpe seg ut av flyktningeleiren med bestikkelser.

– Til slutt kom jeg meg ut av leiren sammen med mine tre barn i buss etter å ha kjøpt oss ut. Min far og mor hadde allerede kommet seg til Uganda da.

Havnet i Norge

Til slutt havnet den somalske familien i Norge og fikk bo i Harstad.

– Barna ble mobbet på skolen på grunn av hudfargen deres. Det ble også satt opp et skilt hvor det sto «Afrikanere – vi vil ikke ha dere her – her er transporten deres hjem», med pil ned til ødelagt sykkel. På gata fikk vi også ofte se folk som viste fingeren.

– Da bestemte jeg meg for å gå på skolen hvor barna gikk og fortelle vår historie. Det hjalp.

Abdi skrev et dikt som Ola Bremnes har satt musikk til. Det heter «Krig koffør kom du»

Hør sangen her:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skal ansette sykehusleder

    I dag skal styret ansette ny administrerende direktør ved Sykehuset Østfold. Den opprinnelige søkerlista er utvidet med ett navn. Ny søker er Hege Gjessing, som i dag er konstituert disvisjonsdirektør ved Sykehuset Innlandet.

  • Ingen personskade i ulykke

    Ingen ble skadd da en bil kjørte i autovernet på E18 ved Ørje tidligere i dag. Føreren var alene i bilen. Føreren er sjekket av ambulansepersonell og er uskadd, melder politiet.