NRK Meny
Normal

Én av fire har ikke nok barnehagelærere

Barnehagelærerdekningen i Østfold øker kraftig, men det er fortsatt én av fire barnehager som ikke oppfyller kravene.

Barnehage

Illustrasjon.

Foto: Rainer Prang / NRK

Andelen barnehager i Østfold som har mange nok barnehagelærere har økt med over 50 prosent de siste fem årene, skriver magasinet Utdanning.

Men det er fortsatt én av fire barnehager i fylket som ikke oppfyller kravene. Spesielt i Indre Østfold er det stor mangel på ansatte med barnehagelærerutdanning.

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at tre kommuner i Indre strøk har under 20 prosent dekning, mens flere av kommunene i ytre Østfold har mellom 80 og 100 prosent dekning.

Det jobbes med å bedre situasjonen, sier Cathrine Aasgaard Eide i Utdanningsforbundet Østfold.

– Høyere lønn er et tiltak. Flere av kommunene i indre velger å gi nyutdannede barnehagelærere høyere ansiennitet, slik at begynnerlønnen blir høyere.

Hun mener det handler mye om hvor folk velger å bosette seg.

– Når man ser på kollektivtilbudet innad i fylket er det ikke så gode muligheter for å pendle mellom indre og ytre Østfold. Kanskje flere velger å bosette seg rundt de store byene, og da velger man å søke jobb der også.

– Mer enn bleieskift

Ett lyspunkt er at andelen barnehager i fylket som oppfyller forskriften om pedagogisk bemanning har økt fra drøyt 20 prosent i 2009 til 75 prosent i fjor.

– Det er en utrolig positiv utvikling. Vi trenger flere barnehagelærere, og det er bra at det er så god dekning i Østfold.

Aasgård Eide forteller at Utdanningsforbundet har startet en nasjonal satsing for å øke rekrutteringen til barnehagelæreryrket.

– Det handler om å synliggjøre at barnehage er mer enn bleieskift, tørke snørr og det å passe barn. Det handler om å gjøre små barns liv godt, sammen med foreldre. Jeg tror det er viktig at det kommer frem i større grad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: