Hopp til innhold

Pavilijong med musikk vant «Skyggejakten»

Emilie Johansen og Andreas Pedersen fra 9.-klasse på Haugåsen ungdomsskole vant Skyggejakt-konkurransen til Inspiria science center.

Unge forskere

Vinnerne Emilie Johansen og Andreas Pedersen, sammen med prosjektleder Trine Øiestad Waglen ved Inspiria.

Foto: Nina Marie Askim/NRK

Skyggejakten var et todelt prosjekt der elever i Østfold både skulle jobbe forskningsbasert, ved å lete frem faktaopplysninger om sol, UV-stråler og hvordan det påvirker oss, og så finne ut hva vi kan gjøre for å beskytte oss.

– Det har vært et prosjekt med et overordnet mål om å starte forebygging av hudkreft. Grunnen til det er at vi ser at hudkreft har økt voldsomt de siste årene, og den forebyggingen må starte veldig tidlig, sier prosjektleder Trine Øiestad Waglen ved Inspiria.

Paviljong med solcelletak og musikk

Forskningssenteret inviterte derfor til en konkurranse. Temaet for konkurransen var: «Hvordan kan man skape skygge i sitt nærmiljø?».

– Så skulle dette munne ut i en film som skulle være bidraget. Det er denne filmen elevene blir vurdert ut fra, sier Øiestad Waglen.

Vinnerbidraget ble laget av Emilie Johansen og Andreas Pedersen fra 9E fra Haugåsen ungdomsskole.

– Vi tenkte på hvordan vi kunne finne eller skape skygge i skolegården vår. Vi hadde en idémyldring der vi kom på veldig mange ideer, og satt dem sammen til et produkt.

Produktet ble en paviljong med benker inni. På paviljongen er det et skråstilt tak, nesten som et surfebrett, som er vendt mot sola for å gi mest mulig skygge gjennom hele dagen.

– Det som er spesielt er at det er festet solcellepanel på taket og høyttalere inne i paviljongen. Når solcellepanelet får nok energi fra sola, så begynner høyttalerne å spille musikk, sier Johansen.

– Det er et hint om at ungdommene må komme seg i skyggen. Også er det jo koselig med musikk, legger hun til.

Håper ledelsen ser på bidragene

Vinnerbidraget får skryt av prosjektleder Trine Øiestad Waglen. Hun mener paviljongen rett og slett er helt genial.

– Bidraget deres var egentlig ganske genialt. Det er ikke bare en paviljong og et tak som skaper skygge når det er behov for det, men det er også brukt solcellepanel som gir energi som kan brukes.

Hun håper at skoleledelsen ved de ulike skolene som deltok ser nærmere på bidragene som ble levert inn fra de 300 elevene som bidro i konkurransen.

– Vi håper ikke at dette bare blir liggende i en skuff. Vi håper at ledelsen på de forskjellige skolene tar tak i dette, og ser hva elevene har kommet med. Fordi elevene selv har kommet med mange gode løsninger. Mange av dem trenger man ikke å planlegge veldig mye for å få til, og økonomien bør heller ikke være så voldsom. Jeg oppfordrer skoleledelsen til å se hva elevene har fått til, sier hun.

Men Emilie Johansen og Andreas Pedersen tviler på at paviljongen deres kommer til å bli satt opp i skolegården til Haugåsen ungdomsskole.

– Ledelsen på skolen har sett videoen og gitt oss tilbakemeldinger. Men den blir nok ikke bygget med det første, sier de to.