Hopp til innhold

Eksplosiv økning av stillehavsøsters

Det er en eksplosiv økning av stillehavsøsters langs kysten vår, til tross for utbruddet av østersherpes i fjor.

Biolog Rune Aae med stillehavsøsters

Biolog Rune Aae kan fortelle om en voldsom oppblomstring av stillehavsøsters, til tross for det dødelige herpesutbruddet i fjor.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo/NRK

Et herpesvirus sørget for massedød blant stillehavsøsters i Oslofjorden i fjor sommer. Viruset tok knekken på 80 prosent av det uønskede skjellet i enkelte områder, men likevel er veksten nå kolossal.

– I fjor var det kommet noe som tok livet av østersen på svenskekysten, men det tror jeg må ha vært forbigående, for det øker ganske dramatisk, sier biolog og høyskolelektor Rune Aae.

– Kommet for å bli

Påstandene til biologen bekreftes av Miljødirektoratet.

Stillehavsøsters

Den sylskarpe stillehavsøstersen er svartelistet, men sees på som en delikatesse. Her er den i kokt tilstand.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo/NRK

– Rapporten som ga status for 2014, viste at selv om det i fjor sommer var et stort utbrudd av østersherpes, som er en dødelig sykdom for østersen, så har bestanden totalt sett økt masse det siste året. Det er nok en fare for at det har kommet for å bli, sier seksjonsleder Marit Ruge Bjærke.

Stillehavsøstersen kan danne tette kolonier og utkonkurrere både blåskjell og flatøsters. Det blir stadig mer av det ruglete og knivspisse skjellet, langs hele kysten fra Østfold til Hordaland.

Miljødirektoratet har i år fått i oppdrag å lage en handlingsplan mot stillehavsøsters, der de skal se på hvilke tiltak man kan sette i verk. Handlingsplanen mot arten ventes å være klar våren 2016.

– En ressurs

Rune Aae mener stillehavsøstersen kan bli en god ressurs – dersom man klarer å holde kontroll på bestanden.

– Hvis vi er nøye og plukker spesielt der flatøstersbanken er etablert, så tror jeg at det vil gå greit. Det blir som kongekrabben. Den er også svartelistet, men den er en viktig ressurs for lokalsamfunnet i Finnmark. På sikt vil vi nok behandle stillehavsøstersen som en ressurs, forteller han.

Se TV-reportasje – Stillehavsøstersen bekymrer fagfolk:

Stillehavsøsters trur livet i Oslofjorden, til Naturvernforbundets bekymring.

Den svartelistede Stillehavsøstersen fortsetter å bre seg på havbunnen. Det bekymrer fagfolk, som frykter at områder skal bli lagt øde.