NRK Meny
Normal

Fem dømt til fengsel etter grov vold

Ekskjæresten fikk strengest straff for blant annet grov vold og trusler mot en mann på Vetatoppen i Fredrikstad i februar. Til sammen ni unge personer var tiltalt i saken.

Vetatoppen

Parkeringen ved Vetatoppen utenfor Fredrikstad. Den alvorlige voldsepisoden skjedde på Vetatoppen en helg i februar i år.

Foto: Petur Nielsson/NRK

Den 26 år gamle kvinnen var hovedtiltalt og er blant annet dømt til fengsel i ett og et halvt år for planlegging og deltakelse i voldsepisoden.

Lurte ekskjæresten med seg

Hun lurte den fornærmede ekskjæresten med opp til Vetatoppen og ledet flere av sine unge venner med til stedet for å hjelpe henne med å banke opp ekskjæresten, mener Fredrikstad tingrett.

Dommen trekker frem den fornærmede mannens forklaring i sin oppsummering. Ifølge denne har kvinnen lurt med seg mannen i 20-årene, etter at han var ferdig på jobb en fredagskveld i februar.

Hun mente han hadde lagt ut et nakenbilde av henne på internett, noe mannen nekter for. Retten tror den fornærmede i hans forklaring om at han ikke har publisert noe nakenbilde av kvinnen.

Ifølge forklaringene skulle de to dra til Vetatoppen for å snakke ut og bli ferdige en gang for alle.

Etter kort tid på toppen kommer flere unge menn og kvinner opp til stedet. Da starter volden, hvor blant annet ekskjæresten slår mannen i hodet. Kvinnen forlater stedet og går ned til bilen til fornærmede. Her knuser hun lyktene på bilen og riper den opp.

Slått og sparket

Oppe på Vetatoppen fortsetter volden mot mannen i 20-årene i rundt en time. Han skal ha blitt slått og sparket i ansiktet og kroppen, får et kne sparket i ansiktet, blir spyttet på og han skal ha blitt hoppet på.

Etter hvert klarte den fornærmede å stikke til skogs og tar seg til en nabo som kontakter politi og ambulanse.

Resultatet av volden var ifølge tiltalen flere ribbensbrudd og hjernerystelse. Rapporten fra sykehuset beskriver skadene i ansiktet som betydelige. Mannen hadde ifølge en sykehuslege også skader i øyehulen, ryggen, brystkassen, høyre underarm og i hårbunnen.

Dommen

Fredrikstad tingrett mener den 26 år gamle kvinnen har vært en aktiv planlegger og pådriver for at hennes ekskjæreste skulle tas. Retten legger ikke vekt på hennes delvise tilståelse.

Gry Hege Ahlgren

Forsvarer Gry Hege Ahlgren sier at dommen ankes.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Dermed dømmer de henne til ett og et halvt års fengsel for dette. Hun må også betale erstatning for skader på bilen og saksomkostninger.

Kvinnens forsvarer, Gry Hege Ahlgren, sier dommen ikke er forkynt for hennes klient, men at hun mener dommen er streng.

– Derfor vil det bli inngitt anke på grunn av den strenge straffeutmålingen, kommenterer Ahlgren.

Dommene mot de andre tiltalte:

 • En 24 år gammel mann blir dømt til ubetinget fengsel i ett år og to måneder for grov vold og trusler etter det som skjedde på Vetatoppen. Retten mener mannen var en aktiv pådriver og har opptrådt svært brutalt.
 • En 22 år gammel mann dømmes til ubetinget fengsel i ett år og fire måneder for å ha vært svært aktiv under hendelsen på Vetatoppen. Han dømmes også for å ha deltatt i planleggingen og for å ha skallet ned en mann i Halden kort tid etter.
 • En 20 år gammel mann blir av Fredrikstad tingrett dømt til fengsel i ni måneder for vold og trusler. Han skal ha slått fornærmede flere ganger, mener retten.
 • En annen 20 år gammel mann får seks måneders fengsel, men halve straffen gjøres betinget. Dermed må han sone tre måneder i fengsel.
 • En 17 år gammel jente dømmes til slipper å sone, siden hun var 16 år gammel da hendelsen på Vetatoppen fant sted i februar. For vold og trusler får hun en betinget dom på ni måneder.
 • En 19 år gammel kvinne dømmes for medvirkning til vold og trusler. Hun skal ifølge dommen ikke ha aktivt deltatt og får under tvil en samfunnsstraff på 270 timer. En 18 år gammel mann dømmes også for medvirkning til betinget fengsel i ni måneder.

Åtte av de ni tiltalte må betale erstatning og oppreisning til den fornærmede mannen på til sammen over 110.000 kroner.

Den niende tiltalte brøt sammen i retten og ble hentet av ambulanse. Saken for ham er utsatt.

– Riktig og grundig dom

Den fornærmede mannens advokat, Thomas Benestad sier dommen er god, riktig og grundig.

– Fordi den går grundig gjennom sakens fakta. Den gir også en god vurdering av fakta og etter min mening er det riktige juridiske konklusjoner, sier Benestad.

Hans klient, mannen i 20-årene som ble utsatt for den grove volden, har fått en kort gjennomgang av dommen fra Fredrikstad tingrett med advokaten.

– Den foreløpige tilbakemeldingen er at han er godt fornøyd.

Benestad er ikke overrasket over at det allerede nå varsles anke fra en av de tiltalte og at hans klient er forberedt på det.

– Jeg synes også dommen gir et viktig signal til ungdommer om at du ikke får ta loven i egne hender. Det synes jeg er viktig og det var et av de momentene jeg trakk frem i retten, avslutter Benestad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Mindre personskade etter ulykke

  Politiet opplyser at en person har blitt lettere skadet etter trafikkulykken på E6. To biler var involvert i ulykken, som skjedde i nordgående løp ved Høk i Sarpsborg.

 • Trafikkulykke på E6

  Nødetatene har rykket ut til en trafikkulykke på E6 mellom Sarpsborg og Halden. Ulykken har skjedd i nordgående felt og brannvesenet fra begge byene har rykket ut, skriver Alarmsentral Brann Øst på Twitter.