Hopp til innhold

Avsluttet overvåkning av ansatte

Ryanair har avsluttet kameraovervåkningen av de kabinansatte på Moss lufthavn Rygge. Datatilsynet slo i høst fast at overvåkningen var ulovlig.

Ryanairs ruter til og fra Torp bidrar til ny rekord.

Ryanair hevder fortsatt at det er irks rett som gjelder for alt de gjør i Norge.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

For et år siden ble det satt opp to overvåkningskameraer i et lite hus som Ryanair benytter på Moss lufthavn Rygge. Huset brukes av kabinansatte til å hente ut informasjon fra selskapets hovedkontor i Irland.

Det ble også deponert penger fra salget om bord på flyene i en safe i bygget, som ligger ved siden av terminalen på Rygge. Dette var ifølge Ryanair grunnen til at det ble satt opp kameraer.

Bjørn Erik Thon

Direktør for Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, sa til NRK i høst at det er underlig at Ryanair anser et bygg på bakken i Norge for irsk territorium.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Datatilsynet kom på tilsynsbesøk på Rygge og fastslo at Ryanairs kameraer dekket et mye større område enn nødvendig for å sikre safen, bildene ble oppbevart for lenge, og det var ikke søkt om lov til overvåkningen. De ansatte var heller ikke varslet om at kameraer ble satt opp, slik norsk lov krever.

Les også: Ryanair overvåker ulovlig

Ryanair har hele tiden hevdet at det er irsk rett som gjelder for deres aktiviteter, og at Datatilsynet ikke har myndighet til å føre tilsyn med dem.

- Ikke lenger behov

I et svar til Datatilsynet før jul skriver Ryanair at kameraene er koblet fra fordi det ikke lenger oppbevares penger i bygningen. Det irske flyselskapet aksepterer fortsatt ikke at norsk rett gjelder, heller ikke i huset på bakken på Rygge.

Darrell Hughes, som er Deputy Director of Personnel i Ryanair, har signert brevet der det blant annet står:

"Ryanair har ingen selskap som er registrert med avdelinger i Norge, ikke noe kontor og har ikke noen administrasjon på Rygge. Ryanair har bare et rapporteringsområde for de kabinansatte til disposisjon ved lufthavnen der de ansatte på de internasjonale flyvningene kan logge inn på datasystemet og ta i mot informasjon og instruksjoner fra hovedkontoret i Dublin før flyvninger. Under disse betingelsene er det klart at norsk lov ikke er gjeldende", skriver Ryanair i brevet til Datatilsynet.

Datatilsynet sier til NRK at de nå vil undersøke om kameraene er slått av eller fjernet.

Ryanair overvåker ansatte

I dette huset ved siden av terminalen på Rygge monterte Ryanair kameraer som overvåket hele området som de kabinansatte benytter til å hente ut informasjon. Hensikten var å sikre en safe.