NRK Meny
Normal

Doblet bosetting av flyktninger

Østfolds kommuner var lenge blant de dårligste i landet til å bosette flyktninger. Nå er de blant de beste.

bosette

Drøyt 700 flyktninger skal bosettes i Østfold i år - det er flere enn noensinne.

Ifølge årsmeldingen fra fylkesmannen i Østfold er antallet flyktninger som skal bosettes mer enn doblet fra i fjor med 718 flyktninger i år.

– Vi er blant de beste fylkene i å bosette flyktninger. Det er jeg glad for, forteller prosjektleder i bosettingsprosjektet hos fylkesmannen i Østfold, Kjersti Salberg.

– Viktig å lære av hverandre

Sammen med fylkesmannen i Hordaland startet de et prøveprosjekt i 2015, for å oppnå økt bosetting av flyktninger.

Målet med prøveprosjektet er å få flyktninger raskere ut av mottaket. Fylkesmannen i Østfold har blant annet samlet erfaringene kommunene har slik at de kan lære av hverandre.

– Det er noen kommuner som ikke har bosatt på mange år. De trenger hjelp og bistand av de som har praktisert det lenger, sier Salberg.

Ordfører i Moss, Tage Pettersen, mener prøveprosjektet ikke har påvirket bosettingen av flyktninger.

– Jeg tror politikerne i kommunene er i stand til å se at Europa er i en flyktningkrise. Vi trenger ikke et prøveprosjekt fra fylkesmannen. Det handler om politisk vilje, mener Pettersen.

– En rask asylsøkerprosess

På Veumalleen asylmottak i Fredrikstad merker de at bosettingen går bedre enn før, bekrefter miljøarbeider Jon Sigurd Olsen.

Osama Alyousseh

Osama Alyousseh er klar for å flytte ut fra Veumalleen asylmottak.

For på snaue 9 kvadratmeter på Veumalleen asylmottak har Osama Alyousseh bodd siden september. Men i forrige uke fikk Alyousseh en gledelig beskjed, han skal flytte for seg selv.

– Jeg skal flytte til en leilighet i Oslo. Det ser jeg frem til, forteller Alyousseh.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utøvet vold mot samboeren

    Politiet i Sarpsborg har pågrepet en mann i 60-årene, skriver de på Twitter. Mannen skal være beruset og ha utøvet vold mot samboeren sin. Hun har blitt påført mindre skader.

  • Fem menn bortvist fra strand i Moss

    Politiet har valgt å bortvise fem menn fra Sjøbadet i Moss og sentrum etter at de skal ha oppført seg upassende overfor andre personer på stedet.