Serverte pølser mens brannmannskapet tente på huset

Erling Lundestads barndomshjem brant ned til grunnen.

Erling Lundestad

Erling Lundestad lot brannmannskaper brenne ned huset sitt til under en øvelse. Han serverte pølser, mens kona hadde bakt boller.

Foto: Anders Winlund / NRK

Tirsdag formiddag tok Moss brannvesen og brannlaget på bedriften Nexans seg turen til Råde for å besøke Erling Lundestad.

– Det er veldig fint og det er veldig mye folk her, rundt 35 personer totalt. De kommer til å gjøre en kjempejobb, sier Erling til NRK.

– Ser frem til å brenne det ned

Brannøvelse på gård i Råde

Mannskap fra Nexans og Moss brannvesen deltok på øvelsen.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

For det er ikke et vanlig besøk. Brannmannskapet har kommet for å brenne ned hjemmet som Erling har vokst opp i.

– Jeg synes det er helt greit og jeg er forberedt. Det er ikke noe vemodig for huset har stått ubebodd i flere år. Det er hjemmet mitt, men nå ser jeg frem til å få brent det ned, sier han.

En grei måte å bli kvitt huset på?

– Ja, jeg synes det. Når jeg fikk den muligheten tok jeg den fremfor å rive huset, sier Erling.

Brannen er nemlig en øvelse for brannvesenet og de ansatte ved industribedriften Nexans, der de blant annet skal øve på røykdykking.

– Vi er her for å øve røykdykkerne og resten av innsatslaget, så vi bli gode når det først skjer noe, sier Tommy Isnes som er sikkerhetsleder ved Nexans.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Brannøvelse i Råde

Brannmannskapet satt fyr på huset under øvelsen og lot det brenne ned.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Hjemmebakte boller og pølser

Fra bedriftens brannlag fikk blant annet Lars Philip Nilsen prøvd seg i det brennende huset.

Lars Philip Nilsen, Nexans brannlag

Lars Philip Nilsen fikk prøve seg inne i det brennende huset.

Foto: Anders Winlund / NRK

– Vi begynte rolig med å tenne på inne i et rom. Først lå vi inne og observerte mens flammene tok seg opp. Så reiste vi oss opp og følte litt på varmen, forteller han.

– Det ble rimelig bra etter hvert da flammene kom opp til taket og bredte seg utover hele. Så begynte vi å slukke litt for å teste temperaturforskjeller, sier Nilsen videre.

Mens mannskapet tok seg av det brennende huset, sto Erling for serveringen. Kaffe, brus, pølser og boller sto på menyen.

– Jeg må jo rigge til litt for dem da. Det skulle jo bare mangle. Kona har bakt boller, så da rigger vi til med det vi har. Det blir nok en lang dag, sier han.

Se hele TV-reportasjen fra brannøvelsen her:

Større industribedrifter er pålagt å ha et industrivern, det vil si et eget "brannkorps". Nexans i Halden har det, og i dag hadde ansatte ved kabelfabrikken røykdykkerøvelse.

Tirsdag gjennomførte brannvesen og Nexans brannlag røykdykkerøvelse. Foto/redigering: Anders Winlund.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 81 militærkolonner onsdag

    Onsdag er det planlagt i alt 81 militære kjøretøykolonner i Trøndelag og på Østlandet i forbindelse med avslutningen av Nato-øvelsen «Trident Juncture». 40 kolonner skal kjøre Rygge–Fredrikstad, og 20 kolonner skal kjøre mellom Røros og Levanger.

  • Se nyhetene fra Østfold 22:55