Hopp til innhold

Bokbyen endelig under tak

Gamlebyen i Fredrikstad er i ferd med å få et senter for historie- og reiselitteratur. En avgjørende leiekontrakt mellom Forsvarsbygg og foreningen «Den Gamle Bokbyen» ble skrevet under på torsdag.

Johansen og Andersen inne

Daglig leder Kristin Johansen og Wiggo Andersen inne i bygget. Bokbyens tak og vegger er på plass, nå gjenstår bare resten.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Det er kjent som «den gamle spisesalen», og har stått tomt lenge. Men nå har Forsvarsbygg skrevet under kontrakt med foreningen «Den Gamle Bokbyen», som skal etablere et senter for litteratur i det tre hundre kvadratmeter store bygget nordøst i Gamlebyen.

Bokbyen hele rommet

300 kvadratmeter skal fylles. – Hele lokalet skal bestå som ett stort rom, sier Wiggo Andersen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Etter to års arbeid er ekteparet Kristin Johansen og Wiggo Andresen klare med leiekontrakt og konkrete planer for bruken.

Dette er neste steg i å gjøre Fredrikstad til «Byen mellom tusen permer».

– Fredrikstad er i ferd med å bli en litterær by med litteraturhus, leseselskap og et fantastisk bibliotek, sier Wiggo Andersen.

– «Den Gamle Bokbyen» vil være en forlengelse av dette.

– Vi skal fylle bygget med kulturelle uttrykk, legger daglig leder i foreningen, Kristin Johansen, til.

– Først og fremst litteratur, med seminarer og foredrag, men også arena for konserter. Dette vil bli hovedsetet for litteraturfestivalen «Ord i Grenseland». Klassiske toner med «Mozartfestivalen» kommer også til å flytte inn.

– Vi ønsker å ha helårsdrift, og fylle bygget hele året.

Fins ikke et bedre sted

De to bor i Gamlebyen selv, og kan knapt tenke seg bedre kulisser for et slikt prosjekt. Avtalen med Forsvarsbygg var helt avgjørende for å få dette til, sier de to. Og de tror «Den Gamle Bokbyen» ikke blir en konkurrent til stadig flere lokale kulturelle initiativ.

– Jo flere arrangementer man får jo større oppmerksomhet blir det om dette, sier Wiggo.

Bokbyen, Gamlebyen

Fra senter for Tysklandsbrigaden etter krigen, til senter for reiseskildringer og historie.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Vi skal ha fokus på historie- og reiselitteratur, så jeg tror ikke vi skal konkurrere med noen. Jeg tror det dette kan bli et pluss for hele Østfold.

– Litt avhengig av Forsvarsbyggs tempo så er vi optimister og håper vi kommer i gang før jul. Slik bygget står nå er det tomt. Det må bygges gulv, det skal oppgraderes toaletter, vi trenger dører og interiør.

Spleiselag tar regningene

Kostnadene dekkes av et spleiselag. Forsvarsbygg tar seg av det innvendige, for resten har foreningen fått støtte fra både offentlige og private ordninger.

– Vi står ikke på bar bakke. Men det må skapes inntekter, så vi har en jobb å gjøre, sier Wiggo Andersen.

– Det er en hårete målsetning, men det har vært en lang prosess. Nå som vi har signert kontrakt, og finansiering er på plass, så kjennes det bra, sier Kristin Johansen.

Flere nyheter fra NRK Østfold