Hopp til innhold

Ble spyttet etter da hun viste seg i bunad: – Ingen skal behøve å tåle dette

For Grace Bullen (23) har det ofte vært kort vei mellom øyeblikkene hvor hun er mest stolt over å være norsk, og til de styggeste eksemplene på rasisme.

Grace Bullen poserer i bunad

Grace Bullen var i strålende humør da hun tok på seg bunaden og besøkte et TV-studio 17. mai i år. Så ble hun møtt av kommentaren «det du har på deg tilhører ikke deg» og en spytteklase. Hun bestemte seg for at dette ikke skulle få ødelegge dagen hennes.

Foto: Privat

Grace Bullen kom ut fra et TV-studio. Det var 17. mai, og hun hadde nettopp fortalt seerne til «God morgen Norge» hvor glad hun er på nettopp denne dagen og hvor stolt hun er av bunaden sin.

Etter opptakene skyndte hun seg gjennom hovedstaden for å rekke feiringen hjemme i Fredrikstad. På gata møtte hun en liten gjeng med ukjente.

«Det du har på deg tilhører ikke deg», sa en av dem, ifølge Bullen.

De siktet til Østfold-bunaden.

23-åringen snudde seg, og så en spytteklyse bli slengt i hennes retning.

Leser rasistiske kommentarer

De siste ukene har det vært store aksjoner mot rasisme verden over. Det startet da amerikanske George Floyd døde etter å ha blitt holdt nede av politiet under en brutal pågripelse.

Torsdag fortalte Bullen sin historie på Instagram. Det er en historie som handler om stoltheten hun føler når hun hører «Ja, vi elsker» på seierspallen.

Men også hvordan hun merker rasismen like etter. For eksempel i kommentarfeltene når det publiseres bilder fra konkurransen og hun presenteres som norske Grace Bullen.

European Wrestling Championships in Rome

Grace Bullen vant EM-gull i februar. Siden den gang har hun operert kneet, og synes derfor det var greit at OL ble utsatt slik at hun har enda lengre tid på å trene seg opp igjen.

Foto: Szilard Koszticsak / Epa / NTB scanpix

Hun har lest både «gå tilbake til dit du kom fra» og «alt du gjør er å ta penger fra oss».

– Ingen skal behøve å tåle dette, mener hun.

– Vet de er stolte av meg

Bullen ble kjent for idrettsinteresserte nordmenn allerede da hun var tenåring. Hun trente svært målrettet og knallhardt fra ung alder, og det har gitt resultater.

Hun har tatt medaljer i sin aldersklasse både i EM, VM og OL, og hun rakk også å ta EM-gull i seniorklassen i februar før koronapandemien stoppet idrettskonkurranser.

19 år etter at hun til Norge sammen med foreldrene fra Sudan, er det med stolthet hun konkurrerer under norsk flagg.

– Jeg ser på meg som lik mine lagkamerater. Når en av oss vinner og de andre får høre nasjonalsangen, så ser jeg gleden hos dem like mye som hos meg. Jeg vet hvor stolt bryte-Norge er av meg, sier hun.

Mener idretten har gjort henne tøffere

Etter at Bullen opplevde å bli spyttet etter 17. mai i år, har hun lurt på om hun burde konfrontert de som gjorde det.

Men hun lot det være. Dette skulle ikke få ødelegge festdagen, så hun hevet hodet og gikk videre.

– Jeg vil ikke si jeg har blitt mer hardhudet, men idretten har formet meg. Det å drive med bryting som kvinne har også vært noe. Jeg tror det har gjort meg tøffere, sier hun.