Derfor betyr EM-gull minimalt for bryter-Bullen

EM-vinner Grace Bullen (23) brukte bare noen timer på å nyte EM-gullet. Så gikk hun tilbake til OL-bobla.

Grace Bullen

Grace Bullen feiret EM-gullet i helga, men er raskt tilbake i det hun kaller «treningsgrotta». Målet er nemlig OL.

Foto: SZILARD KOSZTICSAK / EPA

– Det blir ikke mye feiring. Men det betyr mye for klubben, så jeg kan feire et par timer før jeg drar tilbake til treningsgrotta mi, sier Grace Bullen.

Hele brytemiljøet i Fredrikstad samlet seg i helga til feiring av Bullen da hun kom hjem fra EM med gull i bagasjen. Hovedpersonen fikk blomster og taler, og hun måtte vise frem den store gullmedaljen hun fikk med fra Roma.

Grace Bullen

Grace Bullen var en snartur hjemme i Fredrikstad for å feire EM-gullet.

Foto: Rahand Bazaz / NRK

Men egentlig er EM nærmest å regne som en parentes denne våren.

Det store målet er nemlig å komme seg til OL. Da duger ikke engang EM-gull som billett.

Ekstra oppmerksomhet

Det er ikke nytt at OL er det største for idrettsutøvere. Men for bryterne, som har vært nær å bli kastet ut av hele OL, er det om mulig enda viktigere.

– Det er hvert fjerde år, og det er i OL-sesonger at hele Norge ser på en sport som bryting, sier sportssjef Jacob Haug i bryteforbundet.

Norske brytere har tatt en rekke mesterskapsmedaljer de siste årene, men etter Jon Rønningens OL-gull i 1988 og 1992, er det kun Stig André Berge som har nådd opp på pallen i OL. Han tok bronse for snart fire år siden.

I tillegg til selve oppmerksomheten, mener Haug at deltakelse og gode resultater i OL også har mye å si for å få økonomisk støtte fra Olympiatoppen.

– Toppidrett i en OL-idrett er mye fireårssykluser, og det er det utøverne drømmer om. Vi må levere resultater, sier Haug.

– Trener for noe større

Det er 16 plasser i hver vektklasse i et OL. Seks av disse plassene ble delt ut under VM i fjor høst, men ingen nordmenn kom gjennom nåløyet.

For de norske utøverne er det derfor to muligheter igjen: Enten må de sikre seg en av to billetter som deles ut i den europeiske OL-kvalifiseringen i midten av mars, eller kapre en av de to plassene under «oppsamlingsturneringen» som arrangeres i slutten av april.

Norge har som mål å få med minst én av hvert kjønn til sommerens leker i Tokyo. Både Bullen, EM-gullvinner Morten Thoresen og tidligere OL-medaljevinner Stig André Berge er blant dem som nå jobber hardt for å få det til.

– Jeg ser på EM som noe på veien, for jeg har tatt medalje her før. Jeg nøt det der og da, men trener og strever for at det som skal skje på enda større arenaer som OL, sier Bullen.

Stig André Berge

Stig André Berge er den eneste nordmannen som har tatt medalje i OL siden Jon Rønningens gull i 1992.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix