Var 7 uker på vei da hun ble arrestert- frifunnet etter 11 måneder

Lamiae Mrabet satt i varetekt i 11 måneder. Hun og den nyfødte datteren var fra hverandre det meste av døgnet i fire måneder.

TV-reportasje om Lamiae som satt 11 måneder i varetekt og nesten ikke fikk se sin nyfødte datter. I retten ble hun blankt frifunnet.

Satt 11 måneder i varetekt

Lamiae Mrabet (26) var gravid da hun ble tiltalt i en alvorlig narkotikasmugler-sak i januar i fjor. Hun og den nyfødte datteren var fra hverandre det meste av døgnet i fire måneder.

– Jeg gledet meg til hun skulle komme om morgenen. Men etter fire timer var det over. Jeg talte timene, helt ned til de siste fem minuttene, forteller Lamiae til NRK.

Etter bevisførselen ble Lamiae blankt frifunnet. Nå klarer hun nesten ikke slippe datteren sin av syne. Hun holder henne tett til bryset og kysser henne på hodet.

– Det er det verste jeg har opplevd i hele mitt liv, sier hun.

– Varetekt er brukt for mye i saken

Marerittet startet under bryllupsreisen til Norge i fjor.Tollerne på Svinesund fant 122 kilo hasj i ektemannens bobil. Han og broren er dømt til seks års fengsel.

Øystein Storvik, advokat

Advokat Øystein Storvik mener det er brukt for mye varetekt i saken.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Advokat Øystein Storvik mener det er kritikkverdig at Lamiae måtte sitte så lenge i varetekt. Han sier de hadde lagt frem et godt alternativ:

– Jeg syns varetekt er brukt altfor mye i den saken. Vi foreslo at hun kunne være på mødrehjem. Hun ville uansett møtt i retten sammen med meg, uttaler Storvik.

Lamiae ble løslatt under rettsaken. Dommeren mener det ikke finnes bevis for at hun visste om hasjen. Nå krever hun at det blir gjort noe med varetektsbruken i Norge

(Teksten fortsetter under bildet)

Hasjbeslag

Tollvesenet fant 122 kilo hasj i samboerens bobil.

Foto: Tollvesenet

– Som utlending har hun ingen rettigheter

Christine Rahn har fulgt og hjulpet Lamiae, både innenfor murene og etter at hun ble løslatt. Rahn sier det var hjerteskjærende å være vitne til at Lamiae ble fratatt datteren.

– Det er kun Norge og Albania i Europa som ikke har tilrettelagt for at spedbarn kan få være med sin mor i løpet av soning. Det at varektektstiden er så lang som 11 måneder er inhumant, mener hun.

(Teksten fortsetter under bildet)

Christine Rahn

Christine Rahn har bistått Lamiae både innenfor og utenfor murene.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Jeg vet bare at hun som utlending ikke har noen rettigheter, fortsetter Rahn.

Lamiae forteller at det verste var å være adskilt fra datteren sin.

– Det var det aller verste. Jeg satt i fengsel under hele graviditeten og var syv uker på vei da jeg ble fengslet, forteller hun.

– En vanskelig vurdering

Sammen tar de to nå kontakt med både Høykommissæren for menneskerettigheter og en rekke norske politikere og organisasjoner.

– Lamiae er opptatt å fortelle sin historie slik at andre kvinner i fremtiden kan unngå å få samme behandling som henne. Det er viktig for henne, forteller Rahn.

Politiadvokat Kåre Solvoll var påtaleansvarlig i saken. Han forteller at lengden på varetekten henger sammen med at etterforskningen tok lang tid.

Kåre Solvoll, politiadvokat

Politiadvokat Kåre Solvoll var påtaleansvarlig i saken.

Foto: NRK

– Hvorfor var det nødvendig å holde på henne i elleve måneder?

– Saken gjaldt et stort kvantum narkotika, vi etterforsket mot utlandet og mulige mottakere i Norge. Da tok etterforskningen lang tid, sier han.

– Men var det nødvendig å holde på henne?

– Ja, vi fryktet at hun kunne påvirke vitner eller fjerne bevis slik at vi ikke kunne gjennomføre saken.

Solvoll understreker at de utviser skjønn i alle saker og at det alltid er et spørsmål om forholdsmessighet.

– Det er det selv om vilkårene for varetekt foreligger. I denne saken var det et betydelig kvantum narkotika det var snakk om, men det var en svært vanskelig vurdering underveis, medgir han.