Hopp til innhold

Bison til svenske skoger

Først kom villsvinet, så kom ulven og nå kan bison være på vei.

Bison Relocation

VIL UTPLASSERE BISON. 'Europeean Bison Conservation Centre' ønsker å plassere ut bison i svenske skoger. Bildet viser utplassering av bison til Fort Belknap i USA, der bisonflokkene har vært utryddet.

Foto: Rion Sanders / Ap

I Sverige er det konstatert at det finnes rundt 100.000 ville villsvin. Dette er dyr, som har sitt opphav i oppdrettsfarmer og som rømte fra 1970-årene og utover.

Ulven, som kom vandrende inn fra Finland og Russland mot slutten av 80-tallet etter å ha vært utryddet også i Sverige, har etter hvert fått en sterk stamme på svensk side av grensen.

Nå kan det bli bison i svenske skoger.

Europeisk bison

Det er nettverket " Europeean Bison Conservation Centre", som via sine nettsider varsler planene for å la de store klovdyrene spasere fritt i svenske skoger.

I verden finnes det i dag rundt 4.000 individer, og dyret er utrydninsgtruet.

På et inngjerdet landområde i Eriksberg i Blekinge, syd i Sverige finnes rundt 40 dyr av den europeiske bisonarten.

"Europeean Bison Conservation Centre" mener det er godt håp om at bison kan bli satt ut flere steder i løv- og blandingsskoger syd i Sverige.

Villsvin

LESER IKKE GRENSESKILT. Villsvinene, med opphav i Sverige, har i raskt tempo og stort antall etablert seg i svenske skoger, og oppdages oftere og oftere på norsk side av grensen.

Foto: Gerhard Lachs/Code 20416 / SCANPIX

Restriktive mot nye arter

"Europeean Bison Conservation Centre" trenger tillatelse fra Naturvårdsverket før eventuelle dyr slippes.

- Foreløpig er ingen søknad kommet, sier Per Risberg, som er saksbehandler for jakt- och viltforvaltning hos Naturvårdsverket til bladet Lantbruk&Skogsland.

Han sier verket ikke har behandlet spørsmålet, men at man generelt er forsiktige med å slippe nye arter ut i naturen.

Som andre ville arter vandrer, vil også bison vandre dit det er mat å finne, og trolig vil da bison bli å finne i andre deler av Sverige enn lengst syd.

Holder kulturlandskapet åpent

Risberg mener det er klare fordeler ved å la bison gå fritt, fordi arten kan bidra til biologisk mangfold og holde kulturlandskapet åpent.

Han sier Naturvårsverket nøye vil vurdere, om bison kan gi like store skader på skog og mark, som det de ville villsvinflokkene gjør.

- Vi skal se nøye på erfaringer som er gjort. Også villsvin har vært en art, som har vært i Sverige tidligere og har hatt positive effekter.

Bisonen har ikke samme forplantningstakt som villsvinet, og er trolig lettere å forvalte, sier han til Lantbruk&Skogsland.

Les mer:

Rømte fra farmer

Etter at svenskene hadde utryddet villsvinet på 1700-tallet, ble det under den andre verdenskrig startet avl på dyret i Sverige.

Fra og med 1970-tallet har rømninger fra villsvinfarmene ført til at de svenske skogene er "fulle av ville villsvin".

Det skal være snakk om et sted mellom 80.000 og 100.000 dyr, som nå lever vilt.

Heller ikke villsvinene vet hvor grensen går i skogen, og det kommer stadig flere dyr inn fra Sverige syd i Østfold.

Bestanden av villsvin i Østfold kan nå være oppe i rundt 200 dyr.

Les mer:

Hylende ulv

STERK STAMME. Ulven har vært utryddet, men er nå utenfor fare ifølge Naturvårdsverket i Sverige.

Foto: Gladysheva Olga / Colourbox

Sterkere ulvebestand

Fellesbestanden av ulv i Skandinavia er beregnet til omtrent 380 dyr vinteren 2012-2013, viser en fersk skandinavisk ulverapport presentert av Rovdata.

I Sverige mener Naturvårdsverket at ulven nå har en bevaringsverdig stamme, på rundt 350 individer.

Med innvandring av ulv fra Russland og Finland har ulveflokkene fått tilført nytt genmateriale, og det er flere som overlever og det er mindre innavl.

Rundt 50 ulver har fast tilhold i Norge, mens flere er "pendlere" ved grensen, og bruker både områder i Sverige og Norge som revir.