NRK Meny
Normal

15-20 ulver i Østfold

Usikkert hvor mange ulver, som ble født i mai i år.

Ulv.
Foto: Arkiv

- Det var ingen yngling hos Østfold-ulvene i fjor, og vi er spente på om det er født ulver her i fylket i mai i år, sier viltforvalter hos Fylkesmannen i Østfold, Åsmund Fjellbakk, til NRK.

Han sier det først er rundt august-september, at man kan begynne å høre og se flokkene bevege seg.

- I fjor skjedde ikke dette før i september, da enkelte dyr ble sett i Halden. I Rømskog ble ulver på vandring observert i oktober i fjor, sier Fjellbakk.

Les også:

15-20 dyr

I Østfold kan det være opp mot 20 dyr, grenseulvene inklusive.

I Halden er det ulv fra grenseflokken Halden Dals Ed-reviret, og i Rømskog er det rundt 10 dyr fra Djurskog-reviret, som hovedsaklig har tilhold i Värmland/ Hedemark.

I tillegg er det en del andre streifere innom Østfold.

Fjellbakk forteller at alfahannen i Linnekleppen-reviret, som ble enkemann for et par år siden, har fått innpass hos alfahunnen i Halden Dals Ed-reviret.

- Alfahunnen i Halden Dals Ed-reviret var enke, og hun har fått bestemme hvor flokken skal bo. Det er i hennes revir, at Linnekleppen-hannen og valpene nå befinner seg, sier Åsmund Fjellbakk.

Les også:

Spedd for alle vinder

Det var en sensasjon, da Linnekleppen-flokken ble presentert i januar 2010.

Forskerne mente at alt tydet på at dette var en helnorsk flokk, og at Linnekleppen-flokken ville få betydning for hvordan ulven forvaltningsmessig skal behandles i framtiden.

Stortinget har satt som mål, at det skal være tre helnorske ynglende ulveflokker, og med Linnekleppen-flokken ville dette målet være nådd.

Flokken hadde tilhold i et område som går inn i Halden, Aremark, Marker, Rakkestad og Eidsberg.

- Alfahunnen i flokken forsvant, og de seks hvalpene er spredd for alle vinder, forteller Fjellbakk.

Hannen i Linnekleppen-flokken har radiosender på seg, og han kan følges sammen med flokken i Halden Dals Ed-reviret.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To alternative Glomma-passeringer

    Det gjenstår bare to realistiske traseer for den nye jernbanebrua over Sarpsfossen, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Det tredje forslaget som har blitt utredet gikk over et deponi til Borregaard som inneholder store mengder kvikksølv. Å legge jernbanen her ville koste over en milliard kroner i opprydding, og er helt urealistisk, ifølge Bane NOR.