Beruset båtfører sovnet, kjørte på flere brygger

Med 1,5 promille alkohol i blodet sovnet 61-åringen mens båten gikk på autopilot. Det endte med kollisjon med flere brygger.

Fredrikstad tingrett

En båtfører er dømt i Fredrikstad tingrett etter at han kolliderte med flere brygger.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

I forrige uke møtte den 61-årige mannen for tingretten i Fredrikstad. Der tilstod han de faktiske forhold.

En kveld i juli hadde mannen ankret opp ute i skjærgården i Onsøy. Sammen med en del andre drakk han en del alkohol. Da han våknet neste morgen var han i dårlig form. Han drakk mer alkohol og la seg til å sove igjen.

Kjørte på autopilot

Noe senere våknet mannen av at han kjente at båten beveget seg. Han startet opp båten og kjørte mot Fredrikstad sentrum. Da han rundet Strømtangen fyr satte han på autopilot. Det er det siste mannen husker. Han kom til seg selv da han lå inne i et bryggeanlegg og et par opphissede mennesker stod på kaia og skrek.

Laster Twitter-innhold

Mannen så ingen skade på båten og brygga og kjørte videre mot Fredrikstad. Da ble han møtt av politibåten. Mannens båt ble lagt inntil politibåten og det ble gjennomført alkoholtesting.

I retten hevdet mannen at han må ha fått et illebefinnende forut for kollisjonen. Han understreket at han har hatt båt i mange år og er båtvant. Han kom ikke til seg selv før han hadde kollidert med tre brygger.

Kjøreforbud i 18 måneder

Påtalemyndigheten la ned påstand om en betinget dom på fengsel i 24 dager, en bot på 20.000 kroner og forbud mot å kjøre båt som krever båtførerbevis i to år fremover. I retten protesterte mannen mot en så lang periode med kjøreforbud.

– Retten legger vekt på at kombinasjonen av høy promille og størrelsen på båten utgjør et særlig stor fare- og skadepotensial. Det utkrystalliserte seg da mannen mistet kontrollert over båten og kolliderte med flere brygger, konkluderer Fredrikstad tingrett. Retten mener det var tilfeldigheter som hindret at det oppstod personskader.

Dommen fra Fredrikstad tingrett er i tråd med påtalemyndighetens forslag, med det unntak at perioden for kjøreforbud er satt til 18 måneder i stedet for to år. Mannen har vedtatt dommen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se vår TV-sending 18.50

  • Sikret karate-medalje i Ungdoms-OL

    Annika Sælid fra Sarpsborg er sikret medalje i Ungdoms-OL i Argentina etter å ha vunnet sine tre innledende kamper. 17-åringen fra Sentrum Kampsport skal møte Negin Altooni fra Iran i semifinalen kl. 19.15