NRK Meny
Normal

Kjemper videre for dypere innseiling

Kystverket har mer eller mindre gitt opp å få til en dypere innseiling til Halden. Ordfører Thor Edquist i Halden vil fortsette kampen for å få gjort noe med Svinesundterskelen.

Svinesund

Nexans ønsker en dypere innseiling til Halden.

Foto: Rainer Prang / NRK

I et brev til Samferdselsdepartementet skriver Kystverket at det er svært lite realistisk å få gjennomført tiltaket. De har derfor ikke satt av ressurser til videre utredning. I brevet skriver de også at å fjerne Svinesundterskelen heller ikke blir vurdert prioritert i Nasjonal Transportplan for 2018–2027.

Kravet om en dypere innseiling kommer fra Halden kommune og kabelprodusenten Nexans, som hevder de er avhengig av en bedre innseiling til Halden.

– Må pushe på mer

Thor Edquist (H)

Ordfører Thor Edquist i Halden vil fortsette arbeidet med å få til en dypere innseiling til Halden.

Foto: Rainer Prang/NRK

Men at Kystverket ikke finner det realistisk å fjerne Svinesundterskelen, stopper ikke ordføreren i Halden Thor Edquist.

– Jeg registrerer at de sier det, og det står også i rapporten. Vi må bare pushe på enda mer. Nå har det vært maktskifte i Sverige. Jeg forventer mer hjelp fra høyeste hold nasjonalt for å løse dette, for det er så viktig for hele regionen, sier Edquist.

Edquist mener det også er viktig for deler av Bohuslän å få til en løsning:

– Det er ikke bare nordmenn som arbeider på Nexans og kommer til å arbeide der i framtiden. Vi må bare forsøke å gjøre enda mer, sier Edquist.

Kystverket har tydeligvis forsøkt nok i denne omgang. I brevet til Samferdselsdepartementet understreker de at en dypere innseiling krever en rekke tillatelser fra svensk side. Både på regjeringsnivå og fra Mark- og miljødomstolen i Sverige.

Vil ikke bruke mer ressurser

Nå vil ikke Kystverket bruke mer ressurser på å utrede prosjektet.

Ordføreren i Halden håper i stedet på mer hjelp fra departementsnivå:

– Så vi kommer rett inn på samme nivå på svensk side, sier Edquist.

Han tror at det finnes penger på nasjonalt nivå til å lage den utredningen som trengs i arbeidet med å få til en løsning.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra Østfold 18:50

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokka 18:50.
  • Bruker sirene for å finne skadet

    Politiet har fått melding om en mann som har skadet seg i skogen i Hobøl. Mannen skal befinne seg i nærheten av fylkesvei 120, og politiet bruker sirena på politibilen for å lokalisere ham. Røde Kors er tilkalt for å hente ham ut.