Hopp til innhold

– Faller av lasset hvis streiken blir langvarig

Mange elever blir hengende etter på skolen hvis streiken ikke snart blir avblåst.

Emil Mathisen Jonas Bergløv

Emil Mathisen, til venstre, og Jonas Bergløv i Elevorganisasjonen ber elever selv ta ansvar for egen læring under streiken.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Det mener Elevorganisasjonen. I dag møtes KS og lærerne til nye forhandlinger.

Det er ganske usannsynlig at vi får tatt igjen det vi går glipp av i den gode starten på skoleåret.

Jonas Bergløv

Går glipp av undervisning

I går ble streiken trappet opp, og rundt 7 700 lærere er tatt ut på landbasis og det betyr at cirka 95.000 elever er rammet av streik.

Den pågående lærerstreiken har ført til at mange elever på videregående skole har gått glipp av den første uka med undervisning dette skoleåret. Nå mener elevenes egen interessorganisasjon at de selv må ta grep for ikke å bli hengende etter med pensum.

– Vi råder alle elever til å ta med seg bøkene hjem slik at de ikke går glipp av verdifull læring, sier politisk nestleder Jonas Bergløv i Elevorganisasjonen i Østfold.

Bergløv mener det er viktig å understreke at lærerne streiker for elevene, sier han.

– Hvis lærerne må jobbe fra 8-1530 vil de få mindre tid til elevene, til å forberede seg til timer og rette prøver, sier han.

Mens streiken pågår bør elevene gjøre en innsats selv.

– Det er ganske usannsynlig at vi får tatt igjen det vi går glipp av i den gode starten på skoleåret. Det blir vanskelig å ta det igjen utover skoleåret selv om man har krav på undervisning.

Selv om Elevorganisasjonen har forståelse for lærerstreiken, mener de at det haster å få løst konflikten.

– Det er ikke mye mer elevene tåler enn maks et par uker til. Da faller man av lasset, så vi håper på en snarlig løsning.

Vil ha regjerings-hjelp til å løse streiken

Samtidig som lærerne mobiliserer til demonstrasjoner over hele landet, var partene i konflikten i samtaler i går. Men de er fremdeles langt unna en løsning.

Sonderingene vil forsette i dag. Partene er enige om ikke å uttale seg til mediene så lenge sonderingene pågår, skrev KS i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Partene kaller fremdeles møtene for sonderinger, noe som er et signal om at de ikke er veldig nære en løsning på lærerkonflikten, og møtene kan vare lenge.

Partene i lærerstreiken skal være enige om å be regjeringen bidra til å løse konflikten, meldte Kommunal Rapport i går.

Avisen viste til sentrale kilder som fortalte at partene var enige om å komme med en felles henvendelse. Det er ikke klart hva de vil be regjeringen bidra med, men det skal være bidrag knyttet til avtalen.

NRK vet at partene ikke har rettet noen formell henvendelse til regjeringen til nå. Etter det NRK forstår vil regjeringens bidrag være avhengig av at partene først blir enige om en ny arbeidstidsavtale. Regjeringen kan eventuelt bidra til rammene rundt oppgjøret, for eksempel med redusering av byråkrati i skolen.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, har så langt ikke mottatt noen henvendelse om hjelp til å løse konflikten.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) uttalte til NTB rett før klokken 12 torsdag at han så langt ikke har mottatt noen offisiell henvendelse.

– Men jeg har sagt, og vil gjenta, at vi alle sammen må være med å ta ansvar for å bygge opp kunnskapsskolen, sa Isaksen til NRK.