NRK Meny
Normal

Nå er Hallgeir Langeland streikevakt

Han har vært husokkupant, fredsaktivist og i opposisjon på Stortinget. Nå er Hallgeir Langeland streikevakt og talsmann for de streikende lærerne på Hundvåg i Stavanger.

Hallgeir Langeland

Tidligere stortingspolitiker Hallgeir Langeland er tilbake i skolen etter at han røyk ut av Stortinget i fjor. Foreløpig har imidlertid comebacket bak kateteret latt vente på seg. Langeland er nemlig streikevakt i Stavanger.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Hallgeir Langeland

Han hadde hatt mer lyst til å starte skoleåret med elevene, men Hallgeir Langeland sier han trives med å stå med andre lærere.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Jeg skulle gjerne hatt noen planleggingsdager for å være klar til elevene kommer, men nå blei det streik. Jeg stiller meg 100 prosent bak det, sier Hallgeir Langeland.

Etter 17 års permisjon fra lærerjobben på Austbø skole i Stavanger skulle tidligere stortingsrepresentant for SV, Hallgeir Langeland, egentlig ha vært tilbake i klasserommet denne uka. Lærerjobben blei løsninga da SV-eren i fjor høst røyk ut av Stortinget etter 16 år.

Trives med å streike

Men i stedet for å stå bak kateteret, er SV-eren streikevakt og talsmann for de streikende i skolen.

– Synes du det er kjekt å være i streik?

– Det hadde vært kjekkere å ha undervisning, men jeg liker godt å stå sammen med de andre lærerne. Ikke minst når de er 4000, og gir klare meldinger til styret i KS og klare meldinger til regjeringa. Det har jeg ingen problemer med, sier Langeland.

Han refererer til de 4000 streikende lærerne og deres kolleger som onsdag markerte seg i Stavanger sentrum. I Rogaland er nå over 1000 lærere i streik. På landsbasis er de nesten 8000.

Fra venstre Kristine Amundsen, Hallgeir Langeland og Vidar Kringeland

Langeland flankert av kollegene Kristine Amundsen og Vidar Kringeland. – Han har mye peiling og er en god motivator, mener Amundsen om Langeland.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Han har mye peiling og er en god motivator. Flink til å snakke med oss som er i streik, sier kollega Kristine Amundsen.

– Styrker fellesskapet

På den ene sida synes hun det er leit å streike – men hun ser også det positive i det.

– På én måte er det kjipt. Vi vil tilbake i jobb, møte elevene våre og komme i gang. På en annen måte merker vi et samhold. Vi sjekker inn på skolen hver dag og møtes på streikekafeer og arrangementer. Det er styrkende for fellesskapet vårt, mener Amundsen.

SV-eren mener Høyre sitter på løsninga

Partene i streiken gikk i nye møter klokka 13 torsdag. Langeland ser at situasjonen har virka fastlåst de siste dagene, men mener konflikten – som de fleste streiker – kan «la seg løse hvis en vil».

Spesielt hvis hans gamle motstandere i Høyre vil, skal vi tro SV-eren.

– Høyre har gått til valg på mer fleksibel arbeidstid, og det er det største partiet i regjeringa. Jeg mener de har et ansvar for å snakke til folk i KS-styret, sier Langeland, som mener kommunenes organisasjon og hans arbeidsgiver viser lærerne mistillit.

– Tenkt bare hva den mistilliten betyr for rekrutteringa til yrket, sier han.