Hopp til innhold

I dag kan 95.000 elever bli rammet av streik

Barneskoler rammes for første gang når lærerne i dag trapper opp streiken. Samtidig gir nye sonderingsmøter håp om at konflikten snart kan være over.

Demonstrasjon Trondheim

I dag trappes streiken opp og først ved lunsj vil partene møtes til sonderinger.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

Senere i dag setter KS seg ned med lærernes representanter for å
se om det finnes rom for nye forhandlinger. I første omgang er
det kun snakk om sonderinger.

Her kan du lese hvordan streiken blir trappet opp

Trolig møtes til lunsj

De skal etter planen starte ved lunsjtider, men hvor er ikke kjent. Partene ønsker i
utgangspunktet å møtes i fred for presse og allmennhet.

I mellomtiden trappes streiken kraftig opp fra torsdag morgen. I overkant av 2.200 nye lærere legger ned arbeidet. Nytt er det at de minste elevene ikke lenge er forskånet fra arbeidskonflikten. Det finnes ingen samlet oversikt over hvordan elever på hver enkelt skole skal forholde seg, men foreldre og foresatte oppfordres til å sjekke skolens eller kommunens nettsider eller ta direkte kontakt med skoleledelsen.

Til sammen vil rundt 7.700 lærere være i streik. Ifølge Nettavisen er så mange som 94.458 elever rammet av konflikten fra og med i dag.

Leder i utdanningskomiteen, Trond Giske (Ap), nestleder i utdanningskomiteen Iselin Nybø (V) og skolepolitisk talsmann Henrik Asheim (H) møttes til debatt om lærerkonflikten i Politisk kvarter onsdag morgen.


De tre var enige om utfordringene lærerne står overfor og at hverdagen deres er preget av byråkrati, at de har liten frihet til å opptre som pedagoger, og at det er generelt for få lærere.

– Selv om vi er enige om at ting må gjøres, er fortsatt ingenting gjort før det er gjort. Vi har en regjering med gode intensjoner, men jeg tror hele Stortinget, og ikke minst Venstre må bruke sin posisjon til nettopp å presse på slik at vi faktisk ser resultatene, sier Iselin Nybø (V) til NRK.

Alle skal møtes

Utdanningsforbundet møtte arbeidsgiverne i KS også onsdag. I dagens samtaler vil også de tre mindre lærerorganisasjonene Norsk Lektorlag, Skolenes Landsforbund og Musikernes Fellesorganisasjon delta.

De ble holdt utenfor onsdagens møter, noe de likte svært dårlig.

– Jeg synes det er forunderlig at ikke KS møter alle forbundene og forteller hvordan hovedstyret ønsker at dette skal gå framover, sa nestleder Terje Moen i Skolenes Landsforbund til Utdanning onsdag kveld, melder NTB.

Tirsdagens hovedstyremøte i KS satte fart i bestrebelsene på å få en slutt på arbeidskonflikten i skolen. Styreleder Gunn Marit Helgesen inviterte til nye samtaler, og fikk følgende respons fra Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied:

– Dersom KS forlater kravet om økt tilstedeværelse, har vi et
bra utgangspunkt for nye forhandlinger.

Hvor vidt KS er beredt til å skrinlegge dette kravet er ikke kjent. Forhandlerne og KS-leder Per Kristian Sundnes har brukt tid på områ seg etter møtet, der de på sett og vis fikk et nytt oppdrag fra den politiske ledelse i kommuneorganisasjonen.

Sentralstyremedlem og aksjonsleder i Utdanningsforbundet, Kolbjørg Ødegaard, varsler at planene for å ta ut enda flere snart er klare.

Hun sier at dette er fordi det er lite som vitner om forsoning i samtalene hittil, selv om begge parter har sagt at de vil ha slutt på streiken.

– Vi har ennå ikke fått så tydelige signaler fra KS at det er grunn til å stanse streiken. Planene for neste fase i streiken er så og si klare, sier Ødegaard til NRK.

Hun kan ikke love at ikke førsteklassingene også blir rammet.

I streikefasen som blir innledet i dag blir også noen barneskoler rammet, men foreløpig er førsteklassingene skjermet. Men det er noe som fort kan endre seg i neste fase, ifølge Kolbjørg Ødegaard.

Opptrapping

Statsminister Erna Solberg var klar i sin tale da hun uttalte seg om lærerstreiken mandag. Regjeringen kan ikke bryte inn med mindre det er fare for liv og helse.

Solberg beklaget at lærerne er i streik, men avviste at hun kunne gjøre noe for å få fram en løsning:

– Det er åpenbart en tillitskrise mellom lærerne og KS. Men dette er en lovlig streik, det betyr at regjeringen ikke kan avbryte streiken, og det er opp til partene å løse konflikten, sa Solberg til NRK mandag, da hun var med på åpningen av nye Hersleb skole i Oslo.

Utdanningsforbundet jobber inntil videre med egen streikeplan og åpner for nye varsler om ytterligere streikeuttak i dagene som kommer. Hos Lektorlaget og de to LO-organisasjonene Musikernes Fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund er tonen mer avventende.

Forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes og leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied

Partene i lærerstreiken, KS og Utdanningsforbundet, har så langt ikke klart å komme til enighet om en ny arbeidsavtale for lærerne. På bildet: forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes og leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

De vil ikke varsle ytterligere opptrapping av streiken før de ser hva et nytt møte med KS vil føre til. Forbundsleder Anne Finborud i Skolenes landsforbund sier de er klare på sekundet til å møte motparten.

– Så kan vi gå hjem og vurdere om det er grunnlag for oss til å starte opp forhandlingene igjen. Det ville ha vært en naturlig rekkefølge for oss, sier hun til NTB.

Det kritiske punktet i tariffavtalen som Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til, er at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden, slik de kan i dag.

KS skal ha trukket timekravet, men til nå fastholdt ønsket om økt tilstedeværelse.