Hopp til innhold

Barn og mobil: Se på modenheten, ikke alderen

Når bør ungene få sin første mobiltelefon? Hva skal de ha lov til å gjøre med mobilen? Tre småbarnsforeldre fra Varteig deltar sine erfaring med barn og mobil.

Barn og mobilbruk

– Foreldrene må sette grensene for barnas mobilbruk, mener Anne Marit Skarpnord, Torild Smaaberg Lunde og Kim Roar Johansen fra Varteig.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Hovedpoenget er ikke nødvendigvis hvor gammel poden er, men hvor moden.

– Sønnen min fikk den på åtteårsdagen, det har gått veldig bra, sier Anne Marit Skarpnord.

Gutten hennes har ikke internett, men abonnementet er åpent for at han kan ringe, sende meldinger og ta bilder.

Torild Smaaberg Lunde sier sønnen hennes fikk mobiltelefon for et par år siden, da han begynte å være alene hjemme.

– Slik at vi kunne få tak i han og han i oss. Det var egentlig praktisk.

Sønnen min reiser ofte alene hjem fra skolen, da er det veldig greit for en kontrollerende mor som meg at han kan ringe når han er kommet hjem, legger Anne Marit til.

Finn balansen

Mange barn vil føle seg utenfor hvis de ikke har mobiltelefon. Det mener Øygunn Stjärne Nodeland, som jobber med å veilede foreldre for Sarpsborg kommune.

– Se heller på barnets modenhet enn på hvor gammelt det er. Jeg tror også det kan være lurt å avdekke behovet. Hva er det som gjør at vi tenker at barnet vårt skal ha en mobiltelefon nå.

Barn og mobilbruk

– Ikke mobbe, og si fra hvis noen blir mobbet. Og det er veldig greit å ha telefon når du er alene hjemme, syns guttene Håkon Smaaberg Lunde, Max Filip Skarpnord og Oliver Dahle Johansen.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Så hva sier barna selv om når man kan få mobil?

– Når man er sju år, fordi det er veldig mange ting som mamma ikke vil vi skal se på. Det er en grei aldersgrense, syns Max Filip Skarpnord, sønnen til Anne Marit.

De tre guttene NRK snakker med, mener at det er greit å ha en telefon når behovet for å holde kontakt med foreldrene begynner å melde seg.

– Hvis en skal være hjemme alene eller lignende. Da bør du en mobil slik at de vet at du er hjemme, og at det ikke er noe skummelt som skjer, sier Oliver Dahle Johansen.

To av guttene er åtte år, en av dem er tolv. De er alle enige i at det kan være litt forskjeller på hva de får lov til etter hvor gamle de er. Og de vet det er ting de bør passe seg for.

– Filmer på Youtube, der er det ofte forskjellige ting som en ikke bør se. Og vi må passe på at vi ikke mobber eller blir mobbet. Vi må si fra hvis det skjer sånne ting, sier Håkon Smaaberg Lunde.

Mye å ta hensyn til

– Bevisste barn, må jeg si, sier Øygunn Stjärne Nodeland.

Vi har en regel hjemme om at de må legge fra seg telefonen før de legger seg om kvelden. Da kan de ikke ligge og holde på utover natta. Telefonene skal ligge nede hos meg, og ikke gå ut over nattesøvnen.

Torild Smaaberg Lunde

– Mobilen er et flott verktøy for foreldre og barn til å være tilgjengelige for hverandre.

Hva ser barna når ikke foreldrene følger med? Det er greit å legge noen begrensninger på hva de kan ha tilgang til i starten, mener Kim Roar Johansen.

Øygunn Stjärne Nodeland

– Vi er flokkdyr, vi mennesker, vil helst gjøre som naboen. Så dette er vanskelig for foreldrene hvis man ikke snakker sammen, sier Øygunn Stjärne Nodeland, som veileder foreldre i Sarpsborg.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Det er jo mye rart de kan finne, så det det går tilbake til det med begrensninger. Vi må jo følge med og se at de ikke driver med noe de ikke bør.