NRK Meny
Normal

Morgan Andersen: - Jeg er ingen kjeltring

Morgan Andersen hevder at han hadde hele klubben i ryggen da avtalen med Rajo Piiroja ble inngått.

Morgan Andersen

Morgan Andersen sier at han hadde et helt styre i ryggen da han videreførte avtalen med Raio Piiroja.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

– Jeg ser ikke avtalen som ulovlig. Det er det ene. Det andre er at avtalen er godkjent av styret i FFK Sport ASA, i august 2007. Det betyr at et helt styre står bak de inngåtte avtalene med Rajo Piiroja og hans agent.

Det sier Morgan Andersen til NRK.no, og han utdyper:

– Jeg undertegnet avtalen fra 2007. Det er en videreføring av en avtale som først ble inngått i 2004, der den nye avtalen viser til den gamle. Det er en avtale FFK-systemet har sett på som legitim.

Mistenkt for skattejuks

Rajo Piiroja skal ha fått under 600.000 kroner i årslønn i perioden han spilte for Fredrikstad, til tross for at han var en av klubbens største profiler. Samtidig betalte FFK en million kroner i året til et agentbyrå i Estland som betaling for speideroppdrag.

Skatt Øst mistenkte at avtalen mellom klubben og agentbyrået var laget for å fordekke lønn til spilleren.

– Jeg ble ikke innkalt – jeg ble hentet

Det var Morgan Andersen som skrev under på avtalen i 2007 – en avtale han hevder var en videreføring fra en eldre avtale fra 2004. Tirsdag ble han pågrepet av politiet og brakt inn til avhør.

– Jeg ble ikke overrasket over at jeg ble kalt inn – det var måten jeg ble kalt inn på som jeg reagerer på. Det var jo ikke snakk om å forspille bevis.

Det hadde gått an å bare ringe og be meg komme til politistasjonen. Jeg ble ikke innkalt – jeg ble siktet og hentet.

Politiadvokat Kåre Solvoll sier til NRK.no at politiet valgte å pågripe Andersen på grunn av de opplysningene politiet hadde fått i saken.

– Vi foretok en vurdering av hvilke grep vi skulle gjøre, både når det gjelder ransakning og mulige pågripelser. Basert på de opplysningene vi hadde, valgte vi å gjennomføre dette på måten som ble gjort.

Les også:

– Ønsket ikke for høy lønn

Andersen understreker at han har rent mel i posen, men at han ikke vet om det er unndratt skatt i denne saken, fordi ikke vet hvilken avtale som foreligger mellom Rajo Piiroja og agenten hans.

– Det er to helt atskilte avtaler. Det er en avtale som går på Piiroja. Det som var min oppfattelse i forhold til Rajo Piiroja, var at han ikke ønsket for høy lønn, for han ønsket å kunne gå til en rimelig pris fra FFK. Og da han gikk til Vitesse, fikk han gå for en billig pris.

Andersen sier at han muligens ikke kunne selges så billig hvis lønnen hadde vært høyere, men siden han hadde vært fornuftig i sine lønnskrav, fikk han gå til en så lav sum som han gjorde.

Vil ikke fordele skyld

På spørsmål om det er styret som har gjort en feil, svarer han følgende:

– Jeg vil ikke dele ut noen skyld. Jeg er opptatt av at det var et styrevedtak om å inngå slike avtaler. Derfor valgte jeg å inngå avtalen.

Men han går langt i å antyde at media har mye av skylden for oppstyret som har skjedd i Piiroja-saken.

– Skattevesenet undersøker ting fordi media tar opp ting. Dette har blitt en veldig populistisk sak, der man uttaler seg i hytt og pine hver eneste dag – også politiet og skattevesenet. Det er tydelig at det er ålreit å være på tv.

Og han avslutter:

– Jeg er ikke en kriminell eller en kjeltring.

– Skulle helst sluppet media

Solvoll innrømmer at noe av opplysningene de baserte seg på er opplysninger som har kommet gjennom media, blant annet leserinnlegg som de siktede selv har skrevet.

Men han sier at dette dreier seg om en alvorlig sak, og at han aldri har hatt som mål å komme på tv.

– Jeg skulle gjerne sett at vi slapp å ha noe med media å gjøre i denne saken i det hele tatt. Men jeg har en forståelse for at det blir stor interesse når det gjelder fotballsaker, spesielt i kjølvannet av Gunnarsson-saken.

– Vi har opprettet en sak basert på konkrete ting som står i anmeldelsen. Dette er snakk om skatteunndragelse av ikke ubetydelige beløp, der man risikerer ubetinget fengsel.


Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: