NRK Meny
Normal

En egypter i Fredrikstad

Den gamle egyptiske katterasen Mau blir avlet i Fredrikstad. – En drømmekatt, sier oppdretter Rebekka Løkke, som har sørget for at rasen er i vekst i Norge.

Egyptisk Mau

Rasen egyptisk Mau er en katt med mye personlighet. 'Viper' er en av et lite antall av rasen i Norge.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Det var i 2008 Rebekka Løkke importerte den første Egyptiske Mau'en. Det ble oppfyllelsen av en drøm.

– Jeg hadde en kattebok da jeg var liten, som jeg hadde fått av mamma. En engelsk bok med alle mulig katteraser. Bildene var blant annet av denne kattetypen, og jeg kom stadig tilbake til den siden. Jeg ble skikkelig forelska i den, sier Rebekka.

Rebekka Løkke og katten Viper.

Rebekka Løkke forelsket seg i katterasen egyptisk Mau da hun var liten.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Da hun ble voksen, fant hun ut at hun skulle sjekke ut rasen, men den fantes ikke her i landet. Dermed bestemte hun seg for å importere den selv.

Tok sjansen

– Det var veldig spesielt og litt risky. Jeg visste ikke om det ville gå bra, men det ble helt fantastisk. Det er en sosial og aktiv katt med veldig mye personlighet!

Den Egyptiske Mauen er den eneste naturlige flekkete kattene. Den kommer i sølvfarge, i "smoke", og i brun. Ifølge Wikipedia er den blant de eldste rasene vi kjenner til - avbildet i eldgamle skriftruller og veggmalerier i Egypt, og kan være en etterkommer av en afrikansk villkatt.

Katten "Viper" på utstilling i Rakkestad.

'Viper' fikk være med den store katteutstillingen i Rakkestad i helga, der 350 katter var med.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

På katteutstillingen i Rakkestad i helga hadde Rebekka med seg kattenViper og flere andre av rasen Mau. Viper har oppnådd over 30 Best-in-show-titler på 2,5 år, ifølge Rebekkas hjemmeside på nett.

– En skikkelig diva-katt!

Viper strekker den ene labben ut av buret og spankulerer fram og tilbake. Det er nå flere titalls eksemplarer av arten i Norge, som følge av at Rebekka hentet den til landet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Østfoldbanen innstilles i helga

  Østfoldbanen blir stengt på strekningen Oslo S-Halden/Kråkstad fra lørdag 28. april klokken 02:00 fram til søndag 29. april klokken 14:00. Bane NOR skal gjøre viktige arbeider med vedlikehold og utbygging på strekningen.

  Jernbane, tog, Østfoldbanen
  Foto: Håvard Wien / NRK
 • Vil ha forbud mot gummigranulat

  SV vil ha forbud mot å bruke gummigranulat på kunstgressbaner innen 2023. Det skriver Smaalenenes Avis. Stortingsrepresentant fra Østfold SV, Freddy Øvstegård, sier til avisa at det er helt krise at tonnevis med plast ødelegger miljøet og renner ut i hav og drikkevannskildene.

  Granulat i hand
  Foto: Ingrid Telset Heltne / NRK