En egypter i Fredrikstad

Den gamle egyptiske katterasen Mau blir avlet i Fredrikstad. – En drømmekatt, sier oppdretter Rebekka Løkke, som har sørget for at rasen er i vekst i Norge.

Egyptisk Mau

Rasen egyptisk Mau er en katt med mye personlighet. 'Viper' er en av et lite antall av rasen i Norge.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Det var i 2008 Rebekka Løkke importerte den første Egyptiske Mau'en. Det ble oppfyllelsen av en drøm.

– Jeg hadde en kattebok da jeg var liten, som jeg hadde fått av mamma. En engelsk bok med alle mulig katteraser. Bildene var blant annet av denne kattetypen, og jeg kom stadig tilbake til den siden. Jeg ble skikkelig forelska i den, sier Rebekka.

Rebekka Løkke og katten Viper.

Rebekka Løkke forelsket seg i katterasen egyptisk Mau da hun var liten.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Da hun ble voksen, fant hun ut at hun skulle sjekke ut rasen, men den fantes ikke her i landet. Dermed bestemte hun seg for å importere den selv.

Tok sjansen

– Det var veldig spesielt og litt risky. Jeg visste ikke om det ville gå bra, men det ble helt fantastisk. Det er en sosial og aktiv katt med veldig mye personlighet!

Den Egyptiske Mauen er den eneste naturlige flekkete kattene. Den kommer i sølvfarge, i "smoke", og i brun. Ifølge Wikipedia er den blant de eldste rasene vi kjenner til - avbildet i eldgamle skriftruller og veggmalerier i Egypt, og kan være en etterkommer av en afrikansk villkatt.

Katten "Viper" på utstilling i Rakkestad.

'Viper' fikk være med den store katteutstillingen i Rakkestad i helga, der 350 katter var med.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

På katteutstillingen i Rakkestad i helga hadde Rebekka med seg kattenViper og flere andre av rasen Mau. Viper har oppnådd over 30 Best-in-show-titler på 2,5 år, ifølge Rebekkas hjemmeside på nett.

– En skikkelig diva-katt!

Viper strekker den ene labben ut av buret og spankulerer fram og tilbake. Det er nå flere titalls eksemplarer av arten i Norge, som følge av at Rebekka hentet den til landet.