Hopp til innhold

Anklager Strømstad kommune for brudd på menneskerettighetene

Et norsk ektepar er villige til å ta en byggesak til Europadomstolen om de må rive huset i Strømstad.

Strømstad kommune
Foto: Rainer Prang / NRK

– Vi anser att Strømstad kommune har brutt Europakonvensjonen. Det er en rekke omstendigheter som har ført til dette, Sier Jonas Holmstedt til Sveriges Radio Väst. Holmstedt er parets advokat.

Problemene for det norske ekteparet Geir og Anne Nielsen har ballet på seg over en åtte års periode.

I 2004 bad ekteparet om å få lov til å bygge nytt hus i Båtviken i Strømstad, der de hadde måttet rive et annet hus fullt av mugg.

Kommunen sa ja, huset ble bygd – og så startet marerittet.

Bygde ulovlig

Da huset fikk byggetillatelse klagde en av naboene, og pekte på at verken huset som var bygd eller huset som var revet, noensinne skulle ha vært reist.

Årsaken var at området, ifølge reguleringsplanen, ikke kan bebygges. Kommunen trakk tilbake byggetillatelsen, men da stod huset allerede ferdig.

I krangelen etterpå har det dels fremkommet at ekteparet Nielsen startet bygging, før klagefristen på byggetillatelsen hadde gått ut.

Deler av huset skulle rives

For å justere litt på det uheldige i saken, bestemte Strømstad kommune seg for noen år tilbake å finne en "mellomløsning".

Det ble laget en ny reguleringsplan, der deler av huset kom innenfor området som kunne bebygges, mens en annen del av huset havnet utenfor – og følgelig måtte rives.

Både ekteparet Nielsen og naboen klagde på vedtaket, og den nye kommunale planen ble underkjent.

Saksøker kommunen

Strømstad kommunes Miljø- og byggnemnd bestemte seg i januar i fjor for at hele huset skulle rives, men så langt har ikke ekteparet Nielsen funnet grunn til å gjennomføre rivingen.

Parallelt med at den svenske kronofogden har fått i oppdrag av kommunen å sørge for at huset rives, forbereder nå paret seg på å saksøke kommunen for sju millioner kroner.

Geir og Anne Nielsen har anket beslutningen om at kronofogden skal rive huset, og det håper at rivingsspørsmålet legges på is, i og med at rettssaken starter til høsten.

Går ikke rettssaken ekteparets vei, så er de klare for å ta saken videre.

– Da får vi klage så langt vi kan i Sverige. Etter det så får vi ta det helt til Europadomstolen. Dessverre har dette allerede tatt for lang tid og det kommer til å ta flere år fremover, sier Jonas Holmstedt.