NRK Meny
Normal

Ankesaken om storsmugling: Flere siktede og vitner manglet i retten

Åtte ble dømt i tingretten. Tre har godtatt dommen, fem nekter fortsatt straffskyld. Men tre personer, som er enten vitner eller medskyldige, manglet i Borgarting lagmannsrett i dag.

Aktor Kristin Feydt Augedal og den antatte bakmannens forsvarer Stein Viken forklarer sine syn på ankesaken. Reporter: Beate Grøndahl.

Av de fem som møtte i retten i dag anket fire dommen fordi de mener det ikke finnes tilstrekkelige beviser for domfellelse. Femtemann mener straffeutmålingen var for hard.

Tre av de døme i tingretten har siden godtatt dommene. Men tre andre som ble pågrepet i forbindelse med saken har ikke vært under påtalemaktens kontroll på drøyt halvannet år.

Forsvant etter at varetekten var full

– Dette er tre personer forsvarerne ønsker skal forklare seg i retten, sier aktor Kristin Feydt Augedal.

– De er til dels involvert i ett av lovbruddene, mener vi.

Mennene har vært etterlyst siden januar i fjor. Fem personer ble da pågrepet under undersøkelsene av den angivelige smuglerbandens lagersted i indre Østfold.

De har vært etterlyst siden januar 2014, og de møtte ikke til tingrettsbehandlingen i sommer.

– Vi vet ikke hvor de befinner seg, og jeg vil ikke tro at de møter opp her heller, sier Augedal.

– De ble fremstilt for varetektsfengsling, men ble løslatt etter noen få dager fordi det manglet varetektsplasser, rett og slett. Siden har vi ikke sett dem.

Nekter fortsatt alt

Alle fem nektet igjen straffskyld da rettsforhandlingene startet. Mannen som fikk den strengeste dommen i første runde, ble blant annet av vitner i forrige runde omtalt som «Sjefen over alle sjefer i Buskerud» . Han har ifølge påtalemakten hatt en lederstilling og jobbet som tilrettelegger for smuglingen.

Hans advokat Stein Viken sier hans klient har anket fordi han er uskyldig, noe de har tenkt å bevise med å plukke aktoratets påstand fra hverandre.

Vogntog Alkoholbeslag

Tiltalen omfatter fire punkter, som hver for seg er et beslag av den store sorten. Dette vogntoget ble stanset på Svinesund i mai 2014 med

Foto: Tollvesenet

- De betrakter han som en organisator og en leder. Det benekter han selv.

- Vi peker på at faktiske forhold ikke stemmer overens med den dommen som er avsagt. det gjelder knytninger til saken via teledata, blant annet, fortsetter Viken.

- Og han benekter dette med at han har lånt bort to biler knyttet til to innførsler.

- Han mener bestemt at han ikke har noe med dette å gjøre. Og jeg håper og tror at dette ender med frifinnelse.

Umulig å organisere alene

- Han er den eneste som er tiltalt i tre av de fire postene i tiltalebeslutningen. Vi mener han er en tilrettelegger og har en bakmannsrolle her, sier aktor Augedal.

Hun legger til at det nærmest er en selvfølge at smugling i slikt omfang måtte være organisert.

Det å legge til rette for, og ikke minst omsette og organisere en innførsel av så store mengder alkohol, det greier man ikke én og én.

Kristin Feydt Augedal, politiadvokat Østfold politidistrikt

- Man er nødt til å ha en plan. Et apparat med følgebilsjåfører og en distributør i den andre enden som skal selge dette videre. Det kreves rett og slett en organisasjon for å få dette til

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.