NRK Meny
Normal

Rekordsmugling oppe i retten igjen

Åtte polakker ble i sommer dømt for å ha smuglet nesten 80 tonn alkoholvarer og flere hundre tusen sigaretter, men fem av dem har anket.

Vogntog halvfullt øl

HALVE VOGNA FULL: Beslaget den 10. mai besto av over 19.6 tonn øl og drøyt 2.2 tonn sprit.

Foto: Tollvesenet

Tre har nå godtatt dommene, de fem som har møtt i retten i dag nekter fortsatt straffskyld.

Fire av de fem har anket fordi de mener bevisene ikke er gode nok til fellende dommer. Femtemann, en av de som ble tatt ved et hemmelig depot i indre Østfold sist vinter, mener straffeutmålingen er for streng.

De åtte polakkene er tiltalt for å ha drevet organisert smugling av alkohol- og tobakksvarer inn i Norge ved flere tilfeller i løpet av første halvår i 2014. Til sammen dreier det seg om 70 tonn øl, 7,5 tonn sprit, og 340.000 sigaretter.

Hemmelig depot i Eidsberg

Opprullingen startet den 21. januar i fjor. Da oppdaget tollere et polskregistrert vogntog i Elvestadkrysset i Spydeberg, og fulgte etter. Vogntoget stanset i en parkeringslomme i Tomter. Der sto en VW stasjonsvogn tollerne kjente til fra tidligere smuglervirksomhet parkert. De to kjørte videre til et lagerlokale i Svennebyveien i Eidsberg.

På lageret fant tollere og politi nesten 20 tonn øl, 100.000 sigaretter og drøyt 2.1 tonn sprit, sammen med en gaffeltruck og annet losseutstyr. I et oppholdsrom kunne de se feeden fra et overvåkingskamera, som dekket gårdsplassen. Flere falske bilskilt ble oppdaget. Ifølge vaktmesteren på stedet hadde en polsk mann leid lokalet, angivelig for å reparere lastebiler.

Enorme enkeltbeslag

Tollerne på Svinesund stanset den 10. mai et vogntog, og fant nesten 20 tonn øl pakket inn i lasterommet i det Tollvesenet kalte ett av de største enkeltbeslagene noensinne.

Vogntog Alkoholbeslag

Vogntoget som ble stanset på Svinesund i mai i fjor.

Foto: Tollvesenet

Påtalemakten mener de har opptrådt som en organisert smuglerbande. Tre av de tiltalte var sjåfører for smuglervarene, fire av de andre kjørte følgebiler, en av dem to ganger. Den åttende tiltalte organiserte følgebiler ved tre anledninger, ifølge tiltalen.

Borgarting lagmannsrett skal bruke åtte dager på ankesaken.

Polakkene er knyttet både til selve smuglingen over grensa, og til oppbevaring av smuglergods i skjult i Norge.

«Sjefen over alle sjefer i Buskerud»

Et vitne forklarte i sommer tingretten at leien av slike lokaler knyttes til en av de tiltalte, som omtales som «Sjefen over alle sjefer i Buskerud». Vitnet fortalte at han fikk i oppdrag av denne «sjefen» å leie lokalene i Svennebyveien, og at noe ville skje med barna hans hvis han nektet.

I dag er «Sjefen» en av de fem fremmøtte i retten, der han nekter hardnakket for at han har opptrådt som tilrettelegger for smuglingen over Østfoldgrensa og inn i Norge.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stort ølbeslag på grensa

    Tollerne på Svinesund fant 22,5 tonn øl på et polskregistrert vogntog mandag morgen. Vogntoget krysset grensa på E6, og alkoholvarene var merket som energidrikk i papirene, opplyser kontorsjef Wenche Fredriksen på Svinesund tollsted. Sjåføren er hentet av politiet.

    Ølbeslag 23.10.17
    Foto: Tomas Berger/NRK
  • Alvorlig skadd etter fall

    Personen som ble skadet i et arbeidsuhell på Manstad kjøtt i dag tidlig betegnes som alvorlig skadd. Han er flydd til Ullevål sykehus med luftambulanse. Til NRK sier politiet at mannen falt ned i et seks meter dypt hull, og arbeidstilsynet er varslet.