NRK Meny
Normal

Advarer mot farlige MC-dager

Vinterstøl, våryr og med rusten teknikk, det er nå de fleste MC-ulykkene skjer. Kjør rolig, og bruk tid på å øve opp ferdighetene etter vinterdvalen, ber Trygg Trafikk.

Motorsykkel illustrasjonsbilde

Det er tid for å lufte motorsykkelen igjen. Finnpuss kjøreferdighetene og gjør turen tryggere, råder Trygg Trafikk og NMCU.

Foto: Scan-Foto / Scanpix

Å kjøre motorsykkel er langt mer krevende enn å kjøre bil, og konsekvensene større når uhellet er ute.

– De fleste motorsykkelulykkene, 66 prosent, skyldes feil fra motorsyklistene, og ofte går det på at de er rustne på vårparten, sier distriktssekretær i Trygg Trafikk Østfold, Paal Gunnar Mathisen. Han bruker seg selv som eksempel.

Paal-Gunnar Mathisen

- Det er langt mer krevende å kjøre motorsykkel enn bil, fastslår Trygg Trafikks distriktsekretær i Østfold, Paal Gunnar Mathisen.

Foto: Martin Tangen-Schmidt / NRK

– Jeg har ikke kjørt motorsykkel selv på flere år nå, og hadde vært uskikket i trafikken fram til jeg har fått trent litt. Jeg ville helt klart tatt et oppfriskningskurs. Det er noe helt annet å sette seg på en motorsykkel etter et langt opphold, enn å sette seg bak rattet i en bil. Det er teknisk mer krevende å kjøre på to hjul, og du sitter langt mer utsatt.

Tre MC-ulykker søndag

Politiet fikk melding om tre MC-ulykker søndag. En motorsykkelfører er alvorlig skadet etter at han først kolliderte med en bil på fylkesvei 22 i Halden, og så traff en fjellvegg.

I Hedmark ble en MC-fører funnet bevisstløs på en grusvei i formiddag, etter at han mistet kontroll på sykkelen sin. Søndag ettermiddag kjørte en tredje MC-fører av veien i Slitu i Østfold, og traff et tre. Hun skal kun være lettere skadet. Farten var lav i sammenstøtet, opplyser politiet.

Les også:

- Typisk sesongstart

Morten Hansen er generalsekretær i Norsk Motorcykkel Union, NMCU.

– Hver gang vi hører om slike ulykker, er vi bekymret, og lurer på hvem som er rammet denne gangen. Dessverre er det typisk sesongstart. At det har skjedd mye denne helgen skyldes nok flere forhold, syklene er nettopp kommet på veien igjen, og det er kaldt. Da blir man stiv i kroppen, har mye klær på, blir lett litt klumsete og tenker sakte.

– Puss opp teknikken

NMCU anbefaler at alle som tar ut sykkelen etter en lang pause, legger minst like mye arbeid i å pusse på egen teknikk og føreradferd, som på å pusse sykkelen.

Morten Hansen NMCU

Våren er den farligste tiden for motorsyklistene. Puss opp egne ferdigheter til sesongstart, råder NMCUs generalsekretær Morten Hansen.

De har utgitt kjøreteknikkheftet «Full Kontroll» som kan lastes ned gratis, og på nettsidene sine legger organisasjonen ut oversikter over når og hvor det er kurs for motorsyklister.

– De fleste slike kurs er på vei, ikke på bane. Det er oppfriskingskurs og videreutdanning av førere for at de skal bli flinkere til å avpasse fart og føreradferd. De flest trenger av og til å bli minnet på hvordan du oppdager farer og hindrer at de fører til ulykker. For eksempel er det helt avgjørende at motorsyklister klarer å vurdere terreng og underlag godt, sier Hansen.

– Kjør sakte i 50 mil

– Hvilke råd gir dere til motorsyklister når de tar ut syklene etter vinteren?

– Kjør sakte de første 50 milene, mins! Selv om det er jublende livsglede og fristende å vri på gassen, så kjør mye saktere enn du hadde tenkt.Da har du tid til å vende deg til sykkelen igjen, og mer overskudd til å fokusere på ting som kommer brått på.

Ikke flere ulykker enn med bil

NMCU har analysert de alvorligste MC-ulykkene over flere år.

– En av fire blir kjørt ned av andre, tre av fire medvirker selv til at det går galt. Motorsyklister har ikke så mange flere ulykker enn biler, men det som gir en blekkskade på en bil, gir som regel en personskade når man kjører MC.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • HTH tapte andre kvartfinalekamp

    Halden Topphåndball tapte den andre kvartfinalekampen i håndballsluttspillet mot Haslum. Haslum vant 25-22 i Bærum. Halden vant den første kampen, og dermed blir det en tredje og avgjørende kvartfinalekamp i Halden kommende søndag.

  • FBK møter Larvik

    Fredrikstad Ballklubb skal møte Larvik i kvartfinalen i sluttspillet i håndball. Det ble klart etter at Larvik valgte å spille mot Fredrikstad. FBK vant den ene kampen mot Larvik i serien denne sesongen.