NRK Meny
Normal

«Engelen» Lejla (17) begravet i dag

I dag ble det tatt et siste farvel med lederen av AUF Fredrikstad, Lejla Selaci, som ble drept på Utøya.

Begravelsen til Lejla Selaci

Borge kapell var fullsatt under minnestunden for Lejla Selaci.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

Mange fulgte Lejla Selaci til hennes siste hvilested.

Mange fulgte Lejla Selaci til hennes siste hvilested.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

Over 700 mennesker hadde møtt opp til minnestunden i Borge kapell klokka 13.00 mandag.

Både familie, venner, bekjente og politikere var samlet for å hedre Lejla og følge henne til hennes siste hvilested, deriblant tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland .

LES: Lejla (17) ble drept på Utøya

Spredte glede

Lejlas nærmeste venn, Sofie Tømmerås Lyshagen, tok en sterk avskjed med sin beste venninne. Hun beskrev en jente som elsket vennene og familien sin, og spredte latter og glede rundt seg.

– Vi planla å være hverandres forlovere når vi skulle gifte oss, og det var i bryllupet ditt jeg skulle holde tale til deg, ikke i begravelsen, sa venninnen.

Video Sofie Tømmerås Lyshagen taler i Lejla Selacis begravelse

Sofie Tømmerås Lyshagen taler i Lejla Selacis begravelse

Samhold og fellesskap

Harlem Brundtland var på Utøya og møtte alle de unge før tragedien skjedde, og kjenner igjen unge Lejla som det i dag ble sagt farvel til.

– Hennes liv tok en brå slutt. Men verdiene hun stod for, samhold og fellesskap, må vi styrke videre, slik hun ville det skulle være, sa Gro Harlem Brundtland til NRK.no etter minnestunden.

Hun understreket at det er viktig å være med og delta i den forferdelige sorgprosessen etter det som skjedde den 22.juli.

Video Gro Harlem Brundtland taler i Lejla Selacis begravelse

Gro Harlem Brundtland taler i Lejla Selacis begravelse

– Alle ungdommene på Utøya stod for viktige verdier. Det å følge opp de verdiene er en viktig del av det budskapet som peker fremover, ifølge den tidligere statsministeren.

Etter minnestunden i kapellet, ble Lejla jordfestet på Borge gravlund.

– Sterkt engasjert

Imamer ved Lejlas båre.

Imamer ved Lejlas båre.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

17-åringen var svært engasjert i politikken. Hun overtok som leder for lokallaget til AUF i Fredrikstad i mars. Hun var også vara til fylkesstyret til AUF i Østfold, i tillegg til å være aktiv i ungdommens fylkesråd.

Senere i sommer skulle hun ha reist til Nederland for være med på AERs sommerskole for unge parlamentarikere og ungdommer fra hele Europa.

– Hun var en veldig blid og sosial jente som engasjerte seg sterkt i det hun trodde på, sier styremedlem i Østfold Arbeiderparti, Inger Christin Torp.

LES OGSÅ:

– En engel

Lejla Selaci

Lejla Selaci overtok som leder for lokallaget til AUF i Fredrikstad i mars.

Foto: Privat

17-åringen var elev ved Fredrik II videregående skole i Fredrikstad.

Rektor Jens Nicolaisen skriver i et minneord at 17-åringen var svært godt likt og en ressursperson inn i skolesamfunnet.

– Hun var en modig tillitsvalgt som særlig var opptatt av urettferdighet og mobbing. Hun beskrives som mer opptatt av andre enn seg selv og var det naturlige midtpunkt i klassen allerede fra skolestart. «En engel», for å sitere en medelev, skriver rektoren.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Moi og Tarik på landslaget

    Både Tarik Elyounoussi og fetteren Mohamed Elyounoussi er tatt ut i Norges A-landslagstropp. Tarik har vært skadet i sesongoppkjøringen til Olympiakos, men har trent for fullt i to uker. – Han har egenskaper vi trenger, sa hovedtrener Lars Lagerbäck på pressekonferansen i dag. Kvalik-kampene mot Aserbadjan og Tyskland spilles 1. og 4. september.