NRK Meny
Normal

– Janukovitsj må betale for det han har gjort

Demonstranten Taras sier at folket i Ukraina ikke vil være fornøyde før Viktor Janukovitsj trer av som president.

Demonstranten Taras sier at folket i Ukraina ikke vil være fornøyde før Viktor Janukovitsj trer av som president.

Demonstranten Taras sier at folket ikke vil være fornøyd for presidenten er borte.

Ukrainas president Viktor Janukovitsj bekreftet i dag at han har signert en avtale med opposisjonen, som går ut på at det vil bli holdt nyvalg og at en koalisjonsregjering skal på plass.

Demonstranten Taras mener at presidenten nå føler seg så presset at han kun ønsker å tenke på seg selv og hans egen families sikkerhet.

– Det som har skjedd i dag viser at presidenten er klar til å forhandle for å redde sitt eget skinn. Han er redd for folkets hat og han vil gjøre hva som helst for å holde seg i live, eller i det minste unngå en rettssak, sier han.

– Presidenten må tre av

Bergendahl, to demonstranter

Johnny Bergendahl fra Askim (t.v.), sammen med to demonstranter.

Foto: Johnny Bergendahl
Deler ut gratis mat i Ukraina

Det deles ut gratis mat til demonstrantene på Maidan-plassen.

Foto: Johnny Bergendahl

Taras har i dag snakket med østfoldingen Johnny Bergendahl som bor og jobber i den ukrainske hovedstaden Kiev.

– For meg virker det som at uansett om politiet har trukket seg tilbake og opposisjonen har kommet frem til en god avtale, så vil folket uansett ikke være fornøyd før Janukovitsj har trukket seg. De ønsker ikke et samarbeid med Janukovitsj, sier Bergendahl til NRK.no.

President Janukovitsj oppgir ingen tidsfrister, men ifølge ukrainske medier skal landet gå tilbake til grunnloven fra 2004 innen de neste 48 timene, mens en koalisjonsregjering skal være på plass innen ti dager.

Nyvalget skal skje innen september, melder AFP.

«Ingenting er viktigere enn et menneskeliv. I dag gjør jeg min plikt for folket,» skriver presidenten.

Men ifølge Taras vil ikke folket være fornøyd før presidenten har tredd av og fått sin straff.

– Han må tre av, det finnes ingen annen løsning. Vi vil ikke forsvinne før han har annonsert sin avgang. Jeg er sikker på at han vil bli nødt til å betale før eller siden, sier han.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Les også:

Forventer mer støtte

I morges overga en større gruppe politimenn fra Lviv-regionen, og gikk over til demonstrantene på Uavhengighetsplassen.

Politimennene ble hyllet som helter da de inntok scenen på Maidan-plassen.

– De kom til Kiev og fortalte at de nå støtter folket i Ukraina. Vi forventer at enda flere politimenn støtter vår bevegelse.

Hva tror du vil skje dersom dere får støtte fra flere politimenn?

– Jeg tror at vi vil klare å tvinge presidenten til å tre av, og at han og hans stab må stå til rette for det de har gjort. De må betale for hver eneste dråpe med blod som har blitt spilt. Vi ønsker at Janukovitsj skal forsvinne, og jeg er overbevist om at han en dag vil måtte stå til rette i Den internasjonale domstolen i Haag.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kidnappingssak for retten

    Mandag 8. august i fjor ble en mann kidnappet fra sitt hjem i Moss. I morgen starter rettssaken i Sarpsborg tingrett. To menn tok seg inn i mannens hus, og med revolver og kniv truet de mannen til å kjøre mot Oslo. Bakgrunnen for kidnappingen skal være at den ene mannen mente at fornærmede skyldte ham penger. Det skriver moss-avis.no.

  • Kjenninger tatt for ruskjøring

    I køen som oppstod etter en trafikkulykke i Habornveien i Fredrikstad søndag oppdaget politiet en bilfører og en passasjer som de anser som kjenninger. Begge var ifølge politiet ruspåvirket og fører har ikke førerkort. Derfor blir forholdet anmeldt, melder politiet på Twitter.