NRK Meny
Normal

Mener den tiltalte er strafferettslig tilregnelig

Sakkyndige mener at 26-åringen som er tiltalt for drapet på Arshad Tofiq Mohammed Taher er strafferettslig tilregnelig.

Trøskendrapet

Arshad Tofiq Mohammad Taher (30) ble funnet drept ved Trøsken bru i starten av juni.

Foto: Sebastian Nordli/NRK/Politiet

Rettssaken etter drapet fortsatte i Sarpsborg tingrett i dag.

22. mai i fjor ble Arshad Tofiq Mohammed Taher drept i Østre bydel i Sarpsborg. Han ble funnet i Mingevannet i Sarpsborg (en sideelv til Glomma) et par uker senere.

Det er reist tiltale mot to menn etter drapet. En 26 år gammel mann er tiltalt for drapet, mens en 20-åring er tiltalt for å ha motarbeidet politiets etterforskning. Rettssaken mot de to begynte i Sarpsborg tingrett i går.

De rettsoppnevnte sakkyndige mener den hovedtiltalte i Trøskendrapet er strafferettslig tilregnelig. Det fortalte Gunnar Johannessen, lege med spesialitet på voksen psykiatri, som er en av de to oppnevnte sakkyndige i saken.

Var livredd for hovedtiltalte

Den 20 år gamle medtiltalte fortsatte sin forklaring i Sarpsborg tingrett i dag. Han fortalte at han var livredd den 26 år gamle hovedtiltalte i Trøskendrapet.

– Han var veldig annerledes når han var rusa: stresset og med et intenst blikk, sa 20-åringen i retten. – Et par ganger i måneden før drapet var hovedtiltalte aggressiv når han var rusa.

20-åringen fortalte at hovedtiltalte var veldig rolig når han var edru. Selv beskrev han seg selv som angstfylt.

– Jeg er ikke noe tøff. Jeg har vært redd gjennom hele livet, sa han med skjelvende stemme og var nesten på gråten.

Følte seg tvunget

20-åringen er tiltalt for å hindret politiets arbeide, blant annet for å skjult ting. Han erkjenner ikke straffskyld for dette og forklaringen bærer preg av han har følt seg tvunget til å hjelpe den hovedtiltalte etter drapet.

– Jeg turte ikke å gjøre noe annet enn det jeg fikk beskjed om, sa 20-åringen i retten.

Han forklarte at kjæresten hans og hennes venninne var til stede i leiligheten da den hovedtiltalte kom etter drapet den 22. mai.

20-åringen sa han ville ha 26-åringen ut av leiligheten så fort som mulig og at han tok en dusj før de begge gikk ut til 20-åringens bil.

– Jeg tenkte at jeg måtte gjøre som jeg fikk beskjed om.

Fremme ved boligkonteineren tar 26-åringen en bag ut fra badet. 20-åringen forklarer at han slet med å bære den ut til bilen.

Etter det hevder han at han ikke har hatt noe med bagen å gjøre. 20-åringen kjørte bilen videre, en kjøretur som til slutt ender ved Trøskenbrua.

Tøft i tiden etter drapet

Tiden etter dette beskriver 20-åringen som tøff. Han mistet blant annet bostedet sitt.

Så ble han pågrepet av politiet og 20-åringen beskrev det som brutalt for ham.
Tiden i isolasjon på varetektscelle skal han ha opplevd som et helvete og han brøt sammen da han forklarte seg om hvordan han opplevde avhørene med politiet.

20-åringen var først siktet for medvirkning til drap, men denne delen av siktelsen ble henlagt da tiltalene var klare.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Advarer mot farlige strømskap

    Strømselskapet Hafslund advarer mot ødelagte og farlige strømsfordelingsskap langs veiene. Etter store mengder snø på Østlandet har flere skap blitt ødelagte etter snøbrøyting, ifølge kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund.