Hopp til innhold

– Tre ble slått sammen, én ble lagt ned

– Mange vil si at kommunesammenslåingen gikk som fryktet, slik at tre kommuner ble slått sammen og én lagt ned, sier Krf-politiker Annar Hasle fra Varteig.

Varteig barne- og ungdomsskole

Varteig barne- og ungdomsskole er det eneste som skaper liv i det tidligere kommunesenteret i Varteig. – Det ble stille her etter at rådhuset ble lagt ned, sier Annar Hasle (Krf).

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Varteig var "lillebror" i kommunesammenslåingen i Sarpsborg i 1992. Med litt over 2000 innbyggere ble kommunen liten i forhold til Tune, Skjeberg og Sarpsborg.

Nå raser debatten om kommunesammenslåing over hele landet og rådene spriker fra to av dem som har erfaring med sammenslåing.

Bare skolen som er igjen

– 98 prosent av innbyggerne var mot sammenslåing. Vi frykta at vi skulle bli en utkant, sier Annar Hasle.

I det som var kommunesentrum i Varteig er det i dag veldig stille. Elevene ved Varteig barne- og ungdomsskole er de eneste som skaper litt liv.

Post, bank og butikk er lagt ned, uten at det er storkommunens skyld. Men kommunen får ta skylden for at det er stille på det gamle rådhuset og på eldresenteret.

– Det var aktivitet rundt rådhuset som ligger noen hundre meter fra skolen, men etter at det ble lagt ned har aktiviteten avtatt, fortsetter Hasle.

– Skapte livskraftig bykommune

Jan O. Engsmyr (Ap) har med sine 16 år, lengst fartstid som ordfører i storkommunen Sarpsborg. Han mener at de som var lokalpolitikere i Varteig før sammenslåingen, selv får ta noe av skylda for at det er så stille der i dag.

Jan O. Engsmyr

– Det er store krav til en kommune i dag. Ikke minst fra innbyggerne. Det å drive en liten kommune er ikke så lett, sier Jan O. Engsmyr tidligere ordfører i Sarpsborg.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Politikerne i tidligere Varteig kommune hadde aldri noe ønske om å utvikle området rundt kommuneadministrasjonen sin. De satsa heller på å bygge boliger på Ise og i Hasle-området, noe som var langt fra kommunesenteret, sier han.

Engsmyr mener derfor det er urettferdig å skylde på storkommunen for utviklingen. Derimot mener han at sammenslåingen har gjort Sarpsborg til en livskraftig bykommune som gir innbyggerne et bra tilbud.

– Det å drive en liten kommune er ikke så enkelt lenger. Det er mange krav til kommunen i dag, ikke minst fra innbyggerne, sier Engsmyr.

– Ville blitt vanskelig å stå alene

Annar Hasle som var mot sammenslåingen for 24 år siden gir storkommunen skryt for flere tjenester som renovasjon, hjemmetjenester og en bra administrasjon. Og i denne runden ville det vært tøft for Varteig om den skulle stått for seg selv, mener han.

– Når småkommunene fikk store overføringer fra staten så hadde vi nok hatt en triveligere kommune i mange år, men når vi ser utviklingen i dag er det klart at vi ikke hadde klart å opprettholde den servicen som en storkommune gir på en del områder, avslutter han.