– Ser for lite politi i Oslo-gatene

Fredrikstad-mannen Terje Bratland startet borgervern i Oslo. Han mener fortsatt at politiets tilstedeværelse er for dårlig.

Terje Bratland

Terje Bratland ønsker en tryggere Oslo-natt for kvinner.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Jeg har ikke sett politiet på ti minutter. Det er klanderverdig, sier Bratland til NRK.no mens han patruljerer Oslos gater for sin egen Borgervernalianse.

Bratland, som også var initiativtaker til rosemarsjen etter 22. juli, startet borgerverngruppen som skal være synlig i Oslos gater i helgene for å avverge voldtekter.

– Det burde vært faste politipatruljer på nattetid, sier han.

LES OGSÅ:

Ønsker ikke borgervernet

Initiativet hans har dog møtt kritikk etter at det ble kjent for en uke siden. Verken politimesteren eller Natteravnene ønsket det private initiativet velkommen.

– Vi ønsker ikke et borgervern. Folk som er villig til å gjøre en ekstra innsats i å gjøre byen tryggere kan melde seg til Natteravnene, sa politimester Anstein Gjengedal til NRK.no.

Daglig leder i Natteravnene i Oslo, Lars Norbom, reagerte på at det ble opprettet en slik gruppe.

Han mener det er flott at folk vil hjelpe til, men peker på at det er bedre å slutte opp om Natteravnene, som allerede har en god dialog med politiet og kommunen.

LES OGSÅ:

– Synlighet forebygger kriminalitet

Men kritikken går ikke noe inn på Bratland.

– Det går ikke på at jeg ikke ønsker å være med i Natteravnene, det går på at jeg ville starte noe eget. Folk må ikke henge seg så opp i navnet «borgervern», vi er et forebyggende borgervern. Det er formålet og hvordan vi gjør dette som er viktig, sier han.

Måten de skal trygge Oslos gater går på å følge jenter hjem på nattetid.

– Synlighet forebygger kriminalitet enten du kaller deg natteravn eller borgervern, mener han.