NRK Meny
Normal

– Ny St. Olav i Sarpborg må bygges ut først

Skolebruksplanene viser at det er behov for opprusting og nybygg flere steder i fylket, men leder av opplæringskomiteen i Østfold sier politikerne alt har lovet en ny skole i Sarpsborg sentrum.

St. Olav videregående skole

Ny St Olav i Sarpsborg må bygges ut først av de videregående skolene i Østfold, mener leder av opplæringskomiteen, og får støtte fra Arbeiderpartiet og KrF.

Foto: Anette

– Nå har vi allerede gjort noen vedtak i fylkestinget som sier at bygget på St. Olav er av en beskaffenhet at det må erstattes. I og med at det er nærliggende å tenke at Borg vil forsvinne inn i St. Olav, er det naturlig at det er der vi starter, sier leder av opplæringskomiteen i Østfold, Inger Christin Torp.

Inger Christin Torp

Leder av opplæringskomiteen, Inger Christin Torp, sier de alt har lovet en ny skole i Sarpsborg sentrum.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

På St. Olav videregående skole er halvparten av bygningsmassen alt revet, og 300 av 900 elever har undervisning på Greåker videregående skole.

Politikerne har vedtatt at ny skole skal bygges, men ikke når. De ville lage en skolebruksplan for å se behovene i hele fylket i sammenheng.

Planen viser blant annet at avdelingen på Risum i Halden også har mange bygg i dårlig forfatning, og det er penger å spare å legge avdelingene ned og samle alt på Porsnes i sentrum. I Fredrikstad er Frederik II også i dårlig forfatning.

Tuneteknikeren kan være alternativ

John Thune

Krfs John Tune støtter opplæringskomiteen.

Foto: Krf.no

KrF støtter Arbeiderpartiet i at Sarpsborg likevel må være først i køen.

– I og med at vi har revet halvparten i Sarpsborg må vi bygge nytt der først og komme i gang med den skolen, sier John Thune.

Det er gledelig å høre for rektor Tormod Korpås ved St. Olav.

– Men man må nok tvinne tomler frem til nærmere 4. desember likevel, for det er da fylkestinget avgjør dette til slutt.

Den gamle Tuneteknikeren kan være en alternativ skole for elevene ved St. Olav mens en ny skole skal bygges.

– På bakgrunn av det vedtaket som vi gjorde i november og tilstanden til bygget på St. Olav, må det i hvert fall ikke bli en overraskelse om det er det som blir vedtaket, sier Senterpartiets Elin Tvete.

– Den beste løsningen

Flere tomtealternativ har vært diskutert. Kirkegata er siste, men risikoanalyser har vist at nærheten til borregård neppe gjør tomta aktuell.

Så da mener Krfs John Thune at det beste er å bygge på fylkeskommunens egen eiendom.

– Den tomta synes jeg kanskje fortsatt er den beste, sier han.

Rektor ved St.Olav, Tormod Korpås

Rektor ved St. Olav, Tormod Korpås, sier de ikke kan drive like effektivt når elevene er delt.

Foto: Kjell-Olav Nordberg

Og det er leder av opplæringskomiteen, Inger Christin Torp, enig i.

– Det må bli den nå, og da må vi også finne løsninger for hvor elevene skal få undervisning hen mens bygging pågår.

Nå er elevene på St. Olav delt 300 på Greåker, mens resten er i sentrum. Rektor Tormod Korpås sier de ikke driver så effektivt som før.

– Vi driver dyrere enn vi må, og vi får ikke benyttet lærerne på best mulig måte, sier han.

Verken Høyre eller Frp har tatt stilling til hvilken videregående skole i fylket som må bygges ut først.SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på musikkstøy fra festningen

    Naboer til Fredriksten festning i Halden ber Fylkesmannen i Østfold vurdere om reglene følges under store konserter på festningen. Festivalen Tons of Rock og Landstreffet for russ trekkes fram som arrangement som skaper mye støy og går ut over nattesøvn og trivsel for de som bor i området.

    tons of rock 2015
    Foto: Rune Fredriksen / NRK
  • Dømt for voldtekt av datteren

    En mann i 40-årene er dømt til fengsel i fire år og åtte måneder for voldtekt av sin egen datter. Mannen innrømmet ikke straffskyld da han møtte for tingretten i Fredrikstad i september. I retten hevdet datteren at anklagene hun tidlige hadde rettet mot faren hadde vært falske. En enstemmig tingrett fant likevel faren skyldig etter tiltalen.