Hopp til innhold

Chico ble lett bytte for to ulver

– Det bør være lov å ta ut de ulvene som spesialiserer seg på å drepe jakthunder, sier eieren.

Ved 13-tiden søndag ble Bjørn Johansens to og et halvt år gamle drever Chico drept av to ulver i nærheten av Østerbo i Halden.

Så først blod i snøen

Johansen var på rådyrjakt i området, og Chico jaget et rådyr nesten en kilometer unna da Johansen så på hundens GPS-sender at noe skjedde. Han fulgte sporene etter hunden og skjønte raskt hva det dreide seg om.

– Jeg oppdaget snart at ulven hadde kommet inn på sporet hans, og like etter så jeg blod i snøen. Så viste det seg at det var to ulver som hadde tatt ham. De hadde herjet med ham og dratt ham frem og tilbake, sier Johansen.

Bet hunden over ryggen

Han forteller at ulvene hadde bitt over ryggen på hunden og så bitt seg inn i magen dens.

– Det er helt forferdelig. Jeg gruer meg til å komme hjem og fortelle familien om det som har skjedd. Dette var en godkjent ettersøkshund og samtidig en familiehund som vi har vært veldig glad i, sier Johansen.

– Må kunne beskatte problemdyr

Han er medlem av ettersøksringen i Sarpsborg og er ingen ulvemotstander.

– Jeg tror ulven har kommet for å bli. Jeg har sporet mye ulv og synes det er et fascinerende dyr. Men jeg synes også at den bør beskattes. Særlig mener jeg det bør være lov til å ta ut ulver som spesialiserer seg på hunder. Hunder er et enkelt bytte for ulven, og de individene som tidlig lærer seg å ta hunder, gjør det often igjen, sier Johansen.

– Også jegere har følelser

Han forteller at han har brukt mange hundre timer på å trene dreveren som ble drept søndag. Den har flere ganger vært brukt av viltnemnda i Sarpsborg.

– Det er trist å miste en hund man har lagt så mye arbeid i. Det blir jo et veldig nært forhold mellom hund og jeger, så dette er en tung dag. Vi jegere har jo følelser, vi også, sier Johansen.

Han antar at det var ulver fra den såkalte Linnekleppenflokken som sto bak angrepet mot hunden hans søndag ettermiddag.

Mistet hund en gang før

Johansen mistet en annen hund for tre år siden. Det var også en drever, og også den ble drept av ulv.

– Det skjedde i Kornsjø-området helt sørvest i Halden. Der er det nå helt håpløst å jakte med hund på grunn av ulven, og det var derfor vi tenkte vi skulle prøve oss ved Østerbo denne gang. Men det gikk dessverre ikke noe bedre, sier Johansen.