NRK Meny
Normal

– Mange takstmenn bommer

Norges Eiendomsmeglerforbund mener eiendomsverdiene som blir satt av takstmenn spriker altfor mye.

Eiendomsverdiene som blir satt av takstmenn spriker alt for mye. Det mener Norges eiendomsmeglerforbund. På Hvaler er det nå 650 beboere som venter på ny vurdering etter å ha klaget på taksten.

Er denne eiendommen verdt 2,4 eller en million? Spriket er stort mellom den høye taksten satt av Hvaler kommune og den lave satt av megleren.

På Hvaler er det nå 650 beboere som venter på ny vurdering etter å ha klaget på taksten.

En hytte har blitt vurdert til å ha en verdi på en 2,4 millioner kroner av Hvaler kommune, men megler Tormod Møller mener den kun er verd en million.

– Hytta er rivningsmoden. Den ligger tilbaketrukket, det er ikke vann og kloakk, det er ikke vei fram dit og området er regulert til bolig. Det vil si altså si at du mest sannsynlig ikke får bygget en ny hytte der, sier Møller.

– Skjønnsmessig vurdering

Eiendomsmegler Tormod Møller

Eiendomsmegler Tormod Møller forteller at det er vanskelig å sette en kvadratmeterpris på hytter.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Forrige uke vakte det oppsikt da Fredriksstad Blad meldte at fylkesordfører Ole Haabeth har klaget på takseringen av sin hytte i øykommunen. Men han er bare én av 650 som mener taksten er satt feil.

– På hytter er det ikke så lett å si en kvadratmeterpris. Det er mer skjønnsmessig med beliggenhet og hvilke fasiliteter som er på stedet, sier Tormod Møller.

Han får støtte av Norges Eiendomsmeglerforbund som mener mange takstmenn bommer med verdisettingen.

Ordføreren på Hvaler Eivind Norman Borge (Frp) mener det er noe innbyggerne må leve med.

– Jeg synes ikke det er noe problematisk. Det er veldig mange eiendommer som skal takseres, og at det vil være et avvik enkelte steder er antageligvis ikke til å unngå.

Omtrent ti prosent av hytteeierne på Hvaler har sagt seg uenig med takstmannen.

– Du kunne sikkert fått forskjellige svar fra forskjellige takstmenn. Det vet man aldri. Sånn er det alltid med eiendom at det er øynene som ser og en viss personlig vurdering vil det alltid være, sier styreleder i Østfold Eiendomsmeglerforening, Amund Hermansen.

– Noen takstmenn er sikkert mer oppdatert på markedssvingninger enn andre. Til syvende og sist er det mye personlige meninger som fremkommer i all slags takst, også her. Det resulterer også i at ti prosent klager på taksten.

(Saken fortsetter under bildet.)

Eivind Norman Borge, ordfører på Hvaler

Ordfører på Hvaler Eivind Nordmann Borge mener avvik er uunngåelig.

Foto: Pål Andersen / NRK

– Forsøker å gjøre det rettferdig

Rådmannen sender en kommunejurist for å forsikre om at kommunen gjør en god nok jobb når de setter verdien på tomter det skal betales eiendomsskatt på.

– Det er ganske detaljert oppgitt skjønn, hvor de fysiske forholdene ved selve tomta blir vurdert for seg, og så bygningen for seg, sier kommunejurist Einar Georg Nilsen.

– Skattetakstnemnda, overskattetakstnemnda og kommunestyret har prøvd å få dette så rettssikkert, rettferdig og likebehandlingsmessig som mulig.

I løpet av vinteren skal alle de 650 klagene på eiendomstaksten i kommunen være ferdigbehandlet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Stoppet for flere lovbrudd

  En kvinne ble tatt av politiet for å kjøre mot rødt lys i formiddag, og det fikk følger for henne: Det viste seg at hun hadde såpass mange prikker fra før at hun måtte levere fra seg førerkortet. Bilen hun kjørte var ikke forsikret, så med de nye reglene for dagsbøter for uforsikrede biler og forelegg for kjøring mot rødt lys blir dette kostbart for kvinnen i 40-årene.

 • Røkke ute av kampen om Norske Skog

  Aker ute av kampen om Norske Skogs fabrikker, det skriver Dagens Næringsliv.

  Ifølge avisa trekker Kjell Inge Røkke og hans Aker seg fra kampen om å overta Norske Skog, etter at samarbeidet med hedgefondet Oceanwood surnet.

  Kjell Inge Røkke
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix