NRK Meny
Normal

– Peterson kynisk mot lokale leverandører

Flere lokale leverandører til den konkurstruede bedriften Peterson Linerboards AS i Moss mistenker at et kynisk spill foregår.

Peterson i Moss

Peterson Linerboard i Moss.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

De blir presset til å si ja til å nøye seg med 25% av summen fabrikken skylder dem, selv om pengene nå strømmer inn til konsernet.

800 bedrifter må innstille seg på tap

Daglig leder Otto Jakobsen i Tools avdeling Moss er en av de frustrerte kreditorene NRK har snakket med.

– De har aldri hatt så mye å gjøre, og aldri fått så gode priser. Da er det et kynisk spill at vi får bare 25% av de 1,3 millionene de skylder oss, sier han.

Gjelden på nær 200 millioner må reduseres til 50 millioner for å unngå konkurs. Dermed må 800 store og små bedrifter innstille seg på tap. De aller største kreditorene som banken og transportselskapet har pant som sikrer at de sannsynligvis får mesteparten pengene sine – også ved en konkurs.

Står sist i kreditor-køen

Men små lokale bedrifter som Tools står sist i kreditor-køen, og mener at avstemmingen den 26. oktober ikke er et reelt valg:

– Stemmer vi nei, taper vi jo alt. Stemmer vi ja mister vi sjansen til å få mer enn 25%, sier Jakobsen.

Tre av fire kreditorer må stemme ja for at konkurs kan unngås. Det ver også krav til at dette flertallet må representere minst tre fjerdedeler av de 200 millionene Peterson Linenboard AS skylder.

– Vi har ikke lov å forfordele små lokale leverandører

Andre leverandører NRK har snakket med er også kritiske til at de blir tvunget til å godta tap mens fabrikken nå går så det suser igjen. De kan ikke forstå at ikke Peterson kan sukre pillen ved å gi formelle løfter om fremtidig inntjening. Konsernsjef Andreas Enger sier han gjerne ville.

– Men vi har ikke lov å forfordele verken små lokale leverandører eller for eksempel våre pensjonister, sier han.

Den siste tiden før akkorden har bedriften ikke en gang betalt telefonregninger på 3028 kroner, eller hotellregning på 1110 kroner. Blant lokale kreditorer er Moss Elektro, Byggmakker Herføll, Kontorpartner Østfold og Torp mekaniske.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nytt slagord for Fredrikstad

    Bystyret i Fredrikstad har i kveld vedtatt at det nye mottoet, eller visjonen for byen, er "Fredrikstad - den lille verdensbyen". Dette erstatter det gamle slagordet «Byen der det årnær sæ for alle – gjennom kunnskap, kultur og klima».

  • Kolliderte med flere

    En bilist i Moss fikk beslaglagt førerkortet etter først å ha kollidert med hengeren til en lastebil, deretter truffet et gjerde og to andre biler. Episoden skjedde ved Kransen i Moss. Det er ikke mistanke om høy fart, men manglende fokus, skriver politiet på Twitter.