NRK Meny
Normal

Foreslår kutt i moms og el-avgiften på strøm

Fremskrittspartiet foreslår å kutte i moms og el-avgift på strøm i de kaldeste vintermånedene.

Ulf Leirstein

Finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Ulf Leirstein,

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det sier finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Ulf Leirstein.

Ifølge Fortum kan enkelte abonnenter forvente en dobbelt så høy strømregning i januar, som i januar i fjor.

Sjekk strømprisen på Nord Pool.

– Når det blir så høyere strømpriser og det er så mange av oss som skal betale og bruke mye strøm så vil altså staten tjene mye mer penger enn hva man hadde budsjettert med, sier Leirstein

– Opp mot dobbel strømregning i januar for enkelte

Fortum
Foto: Shemsi Bunjaku / NRK
Irene Johansen (Ap)

Stortingsrepresentant Irene Johansen (Ap).

Foto: Anja Lillerud / NRK

For økt forbruk på grunn av kulda sender strømpisen til værs forklarer kommunikasjonssjef i Fortum Niklas Claesson.

– Noen vil få opp mot en dobbel så høy strømregning i januar i år som i fjor, sier kommunikasjonssjef Niklas Claesson i energiselskapet Fortum til NRK.no.

Allerede har regjeringen bestemt at folk med bostøtte skal få ekstra penger til strømregningen i år. Men dette er ikke nok mener Fremskrittspartiet.

– Vi i Fremskrittspartiet blir nærmest daglig kontaktet av fortvilte strømkunder med dårlig økonomi som frykter den kommende regninga. Vi hadde et eksempel med en mor som er uføretrygdet med ansvar for en datter. De hadde 14.000 kroner utbetalt i måneden.

– 7.000 kroner går til husleie og 7.000 kroner står igjen til å betale en strømregning som kan ha økt med flere tusen kroner. Deretter skal de ha penger til mat og livsnødvendigheter, sier Leirstein til NRK.no.

– En støtte som bommer på de som trenger den

Saken skal opp i finanskomiteen på Stortinget i januar. Stortingsrepresentant Irene Johansen fra Østfold, som sitter i finanskomiteen for Arbeiderpartiet, mener et slikt forslag ikke vil få den effekten FrP ønsker.

– Dette foreslår Fremskrittspartiet år etter år, og det er altså en støtte som vi mener ikke er målrettet nok. At staten tjener milliarder av kroner ekstra med den høye strømprisen må FrP i så fall dokumentere.

– Når det gjelder for eksempel merverdiomsetningsavgift (moms journ.anm.), så er jo det en totalsum hvor ikke momsen på strøm er isolert. Bruker folk mer penger på strøm kan de altså bruke mindre penger på andre momsbelagte varer. Så dette er en vanskelig utregning, sier Irene Johansen.

Stortingsrepresentanten mener ekstra penger til folk med bostøtte, og hjelp gjennom sosialkontoret er en bedre ordning.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utøvet vold mot samboeren

    Politiet i Sarpsborg har pågrepet en mann i 60-årene, skriver de på Twitter. Mannen skal være beruset og ha utøvet vold mot samboeren sin. Hun har blitt påført mindre skader.

  • Fem menn bortvist fra strand i Moss

    Politiet har valgt å bortvise fem menn fra Sjøbadet i Moss og sentrum etter at de skal ha oppført seg upassende overfor andre personer på stedet.