Voldsoffer Ingar Karlsen (41): – Jeg var millimeter fra å dø

– Folk aner ikke hvilke fatale konsekvenser et enkelt slag kan få, advarer spesialister på voldsskader.

Video 14abc75d-d20e-4064-9e71-81e67939233c.jpg

Hør Ingar Karlsen og kona Line Anett fortelle sin historie over

Hvert år blir flere tusen mennesker utsatt for vold på byen eller på fest i Norge. Kun tilfeldigheter avgjør hvor alvorlig skadet ofrene blir. Skrekkeksemplene er mange.

Klokka 01.30 26. juni 2008: Ingar Karlsen (41) fra Fredrikstad har vært på FFK-kamp og bytur med kollegaer, men er nå klar til å bli hentet av kona Line Anett.

Da hun kommer kjørende til møteplassen, en busslomme i Fredrikstad sentrum, ser hun ektemannen stå og krangle med en ukjent mann. I løpet av få sekunder har den ukjente slått ned Ingar med stor kraft, noe som resulterer i at han faller og slår bakhodet hardt i asfalten.

Han blir liggende livløs på bakken, mens blodet fosser ut av hodet hans. Selv husker ikke Ingar noe fra hendelsen. Det gjør imidlertid kona.

– Jeg gikk i svart, men handlet på autopilot. Jeg fikk hjelp til å få han inn i bilen og kjørte rett til sykehuset. Etter en rask undersøkelse bestemte legene seg for å sende han med helikopter til Ullevål. Da skjønte jeg at det var alvorlig, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Voldsoffer Ingar Karlsen fra Fredrikstad

Ingar Karlsen og kona Line Anett i sofaen hjemme på Hvaler. - Det er et mirakel at han overlevde, forteller hun.

Foto: Anders Engen Sandén / NRK

– Opererte bort «halve hodet»

Skadene skulle vise seg å være svært omfattende. Bakhodets kraftige sammenstøt med den harde asfalten førte til kraniebrudd og hjerneblødning. Ingar ble lammet i den ene halvdelen av kroppen og lå i kunstig koma en uke.

– Et slag eller spark kan potensielt ta livet av et menneske, selv om det ikke er meningen. De færreste voldsutøvere har så gode anatomiske kunnskaper at de klarer å beregne konsekvensen.

Overlege Tina Gaarder

Spesialistene på Ullevål måtte operere bort «halve hodet» hans for å lette på trykket.

– Det var en forferdelig ventetid. Han svevde mellom liv og død. Det er et mirakel at han overlevde, sier Line Anett.

Gjerningsmannen ble aldri tatt, til tross for at politiet offentliggjorde en fantomtegning av den mistenkte.

Nå er saken henlagt av politiet i Fredrikstad.

LES OGSÅ:

– Tror ikke han mente å drepe

I ettertid tror ikke Ingar at gjerningsmannen mente å påføre han så alvorlige skader.

– Nei, det tror jeg ikke. Det gikk nok mye verre enn han hadde forventet, sier han.

Ingar Karlsen

Ingar lå i koma i litt over én uke etter hendelsen. Legespesialistene på Ullevål måtte operere bort «halve hodet» hans for å lette på trykket.

Foto: Oslo universitetssykehus

Ingar Karlsens historie er ikke unik. I 2010 anmeldte nordmenn over litt over 3400 voldssaker, hvor offeret ble påført mer eller mindre alvorlige skader. De fleste hendelsene skjer på byen i helgene, og ofte er både offer og gjerningsmann beruset av ett eller flere rusmidler.

LES OGSÅ:

Politiførstebetjent Jan Andreassen i Fredrikstad-politiet sier at mange får seg et sjokk i avhør dagen derpå.

– Det er svært få gjerningsmenn som i avhør sier at de skjønte hvor alvorlige konsekvenser volden skulle få. Når man er beruset svekkes evnen til å bedømme handlingene sine. Tidligere har vi jo sett at kun ett slag har gjort folk til drapsmenn, forteller den erfarne politimannen til NRK.no.

Familiefar døde av vold

Tidligere i sommer var tragedien et faktum i Askim i Østfold. To menn i 20-årene slo og sparket en familiefar til døde .

Mennene var på fest i nabohuset, og familiefaren skulle bare be festdeltagerne om å dempe lydnivået. Datteren hans lå nemlig og sov få meter unna.

– Han døde av stump vold mot kroppen. De siktede har sagt at de ikke mente å drepe, forteller politiadvokat Nora Ingebrigtsen i Follo-politidistrikt, som i disse dager forbereder tiltalen mot de to unge mennene.

LES OGSÅ:

Askim-mann slått ned etter klage på ungdomsfest

Tidlig i august blir en mann slått ned av to unge menn da han forsøker å dempe gemyttene på en fest i nabohuset. Han døde senere av skadene han pådro seg.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

Klarer ikke å beregne skaden

– Tilfeldigheter er med på å avgjøre utfallet etter voldsskader.

Det forteller kirurg og leder for avdeling for traumatologi ved Oslo universitetssykehus, Tina Gaarder. Dit sendes de fleste personer som blir alvorlig skadet av vold på Østlandet.

– Et slag eller spark kan potensielt ta livet av et menneske, selv om det ikke er meningen. Det er små marginer og skulle man være uheldig og treffe et sårbart organ, kan det gå galt. De færreste voldsutøvere har så gode anatomiske kunnskaper at de klarer å beregne konsekvensen, sier Gaarder.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Martine Enger er overlege ved Oslo skadelegevakt.

Hun forteller de fleste voldsskadene skyldes slag og spark, en skademekanisme som i seg selv kan medføre alvorlig skade. Ofte er det imidlertid fallet etterpå som er det aller farligste.

Spesielt hvis offeret er alkoholpåvirket, noe som flertallet er, ifølge Enger.

– Bør bare unngå vold

– Problemet er at man ikke får tatt seg for når man treffer bakken. På grunn av rusen er kroppen sein i reaksjonsevnen, noe som gjør at hodet for eksempel smeller rett i asfalten eller mot en kant, sier hun og legger til:

– Hvis man ikke er beruset, har man sjansen til å stramme musklene, beskytte hodet og ta seg for med hendene. Hvis man er beruset, er man mer som en filledukke i fallet, sier Enger til NRK.no.

Ingar Karlsen under rehabiliteringen

Dette bildet av Ingar Karlsen er tatt under opptreningen på Sunnås. I bakhodet sees arret etter operasjonen på Ullevål sykehus.

Foto: Sunnås sykehus HF

Overlege Tina Gaarder forteller at det egentlig bare er ett råd som gjelder.

– Folk bør rett og slett bare unngå å bruke vold. Det kan gå så veldig galt, mye verre enn man tenkte på forhånd, sier hun.

Ingar Karlsen håper hans historie kan få folk til å tenke seg om en ekstra gang.

– Selv om man blir sinna og hissig, må man tenke over konsekvensen ved å bruke vold. Jeg har snakket med folk som har vært ubetenksomme tidligere og som priser seg lykkelig over at det gikk bra - etter på ha sett hva som skjedde med meg, forteller han.