NRK Meny
Normal

– Har sett mange eksempler på atomulykker som skyldes dårlig sikkerhetskultur

Bellona mener IFEs reaktor i Halden bør stenges inntil sikkerhetsavvikene ved anlegget er lukket.

Nils Bøhmer

Daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, mener intensivert tilsyn er en for mild reaksjon på avvikene som er avdekket ved Haldenreaktoren.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg har fulgt sikkerheten ved Haldenreaktoren i over 20 år, og Statens strålevern har hele tiden vært veldig forsiktige med å kritisere Institutt for Energiteknikk (IFE). Det at de nå går ut så sterkt offentlig og kritiserer sikkerheten ved Haldenreaktoren ser jeg på som veldig alvorlig, sier daglig leder Nils Bøhmer i miljøstiftelsen Bellona til NRK.

Tirsdag kom det frem at Statens strålevern har funnet 13 avvik ved IFEs atomreaktor i Halden, det vil si at krav som er fastsatt i lov ikke blir fulgt.

Avvikene går på sikkerhetskulturen og sikkerhetsarbeidet ved anlegget, og ble avdekket under et tilsyn i februar.

– Ikke nok med hyppige inspeksjoner

– Vi har sett veldig mange eksempler på atomulykker som skyldes dårlig sikkerhetskultur. Derfor er det viktig at fokuset på sikkerhet er det viktigste ved fortsatt drift av Haldenreaktoren, sier Bøhmer.

Per Strand, avdelingsdirektør Statens Strålevern

Avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern.

Foto: Petter Arneberg / Statens Strålevern

Statens strålevern understreker at det ikke er funnet feil ved selve reaktoren.

Feilene gjelder det forebyggende sikkerhetsarbeidet, og IFE har fått kort frist på å lukke avvikene.

– Vi er så opptatt av at dette må forbedres raskt at vi har satt IFE under intensivert tilsyn, sier avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern.

Bellona mener denne reaksjonen ikke er streng nok, sett i lys av hvilke avvik som har blitt avdekket.

– Når de først finner disse graverende feilene mener jeg at de bør gå til det skrittet å midlertidig stenge ned Haldenreaktoren, til man har fått de nødvendige sikkerhetsrutinene på plass.

– Jeg tviler på at det er nok å komme på hyppige inspeksjoner, sier Nils Bøhmer.

Vurderte stenging

Avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern forteller at de var inne på å stenge Haldenreaktoren da avvikene ble avdekket, men at de ikke har ansett dette som nødvendig.

– Vi gjorde selvfølgelig en vurdering av det, og kom til at sikkerhetsnivået er tilfredsstillende. Men det er spesielt det langsiktige sikkerhetsarbeidet og forankring i ledelsen som gjør at vi har iverksatt intensivert tilsyn, for å påse at dette blir bedret, sier han.

Strand understreker at et intensivert tilsyn innebærer en kontinuerlig oppfølging av sikkerhetskulturen ved IFEs anlegg i Halden, ikke bare hyppige inspeksjoner.

– Dette er for å påse at forbedringene går raskt, og at vi får lukket disse avvikene enten i løpet av uker, eller noen få måneder.

Sikkerhetssjef ved reaktoren i Halden, Ole Reistad sier de nå vil ta tak i problemene rapporten peker på.

– Vi tar rapporten til etterretning. Vi går inn i de konkrete avvikene, og så skal vi beskrive til Statens strålevern hvordan vi skal rette feilene, sa han til NRK tirsdag.

Haldenreaktor interiør

Statens strålevern har funnet 13 avvik i sikkerhetskulturen og sikkerhetsarbeidet ved IFEs reaktor i Halden. Men de understreker at det ikke er funnet feil ved selve reaktoren.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Gutt kommet til rette

    Seksåringen som var savnet fra Nøkkeland i Moss er funnet langs Osloveien ved Grindvoll, nærmere Moss sentrum. Det melder politiet på Twitter. Det var tips fra publikum som førte til at han ble funnet.

  • Gutt meldt savnet

    En seks år gammel gutt er meldt savnet fra hjemmet sitt på Nøkkeland i Moss, melder politiet. Han har på seg blå jakke, blå bukse og grå hansker. Observasjoner bes meldt politiet på 02800.