NRK Meny
Normal

– For mye antibiotika blant barn

Jeanette Grendal Østling i Rygge er hjemme med sin syke Tuva på tre år. Tuva har vært gjennom åtte antibiotika-kurer mot halsbetennelse siden juni i år.

Jeanette Grendal Østling med datter Tuva (3)

Jeanette Grendal Østling med datter Tuva (3).

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

– Jeg får ikke være i barnehagen når jeg er syk, sier Tuva litt trist.

Og nå viser tall fra Reseptregisteret at 30 prosent av alle barnehagebarn behandles med antibiotika minst en gang i året.

Altfor mange mener professor Morten Lindbæk i allmennmedisin.

Les også: – Vi bruker for mye antibiotika

– Burde oppdaget det tidligere

For fra i juni i år, frem til nå, har Tuva vært gjennom åtte antibiotikakurer, før helsevesenet til slutt fant ut at mandlene hennes måtte fjernes.

Morten Lindbæk

Professor Morten Lindbæk.

Foto: Rune Jensen / NRK

Det burde man ha oppdaget før den åttende antibiotika-kuren, mener professor Lindbæk.

– Problemet er at vi står i fare for, på sikt, å miste antibiotika som en meget virksom og god behandlingsform mot infeksjoner, hvis det brukes så mye at bakteriene stadig får utvikle ny resistens. I dette tilfelle mener jeg man burde utredet muligheten for å fjerne mandlene før jenta hadde vært gjennom åtte kurer, sier Lindbæk til NRK.no.

Les også: Frykter antibiotika uten virkning

– Norge ikke verst i klassen

Lindbæk oppfordrer foreldre og leger til først og fremst vente å se om ikke barna blir bedre av seg selv når sykdommen slår inn.

– Et veldig godt eksempel er ørebetennelse. For 20 år siden brukte vi konsekvent antibiotika i behandlingen av det. Nå derimot, ser vi at det stort sett ikke blir brukt antibiotika i denne behandlingen, og barna er stort sett smertefrie etter to til tre dager, sier Lindbæk.

Som også understreker at Norge langt fra er verst i klassen når det gjelder antibiotika-bruken.

– Mange land bruker mer antibiotika enn oss. Men vi har likevel god grunn til å rope et varsko - spontant mener jeg at tallet på barnehagebarn på antibiotika ikke bør passere 15 prosent.

– Vi vet også at 50 prosent av infeksjonssykdommene generelt i befolkningen behandles med antibiotika. Det er alt for høyt, sier Lindbæk.

Les også: Advarer mot for mye antibiotika

På bedringens vei

Hjemme hos mamma Jeanette Grendal Østling og tre år gamle Tuva begynner sykdommen å gi seg etter at mandlene ble operert bort.

Men mamma Jeanette er sliten etter så mange runder med sykdom.

– Det ser bra ut nå og vi håper bare at dette går helt over når halsen er leget etter mandeloperasjonen, sier hun.

Les også: Magetrøbbel av antibiotika

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Informerte ikke politikerne

    Administrasjonen i Aremark skal ha betalt ut mer enn seks millioner kroner ut over vedtatt budsjett for rehabiliteringen av Aremark skole, uten at kommunestyret ble informert. Nå kobles kontrollutvalget inn. Det skriver Halden Arbeiderblad. Ordfører Geir Aarbu sier til avisen han ikke visste om overskridelsene

  • 23.04: Se Østfold-nyhetene

    Renee Nilsen gir deg siste nytt fra distriktet.