NRK Meny
Normal

– Dette er katastrofe for laksen

Laksebestanden i Tista i Halden har opp til 70 prosent innslag av gener fra oppdrettslaks, viser gentester fra Niva.

laks
Foto: Terje Marøy / SCANPIX

De siste årene har det blitt satt ut smolt og yngel i elva Tista for å redde laksebestanden. Laks blir også fanget og brukt i den videre kultiveringen av stammen.

Video Årets laksefiske er i gang
Foto: Nyhetsspiller

All laks som brukes til slik kultivering skal gentestes. Derfor ble 13 laks, som ble fanget i høst for å brukes i klekkeriet, sendt til Niva (Norsk Institutt for Vannforskning), skriver Halden Arbeiderblad.

– Da kom sjokkbeskjeden om at ni av 13 laks hadde gener fra oppdrettsfisk i seg, sier Bjarne Granli i Arbeidernes jeger- og fiskerforening i Halden til NRK.

Fiskene hadde så mye som 70 prosent oppdrettsgener.

– I andre elver sier de at 15–20 prosent er katastrofe. Når det er 70 prosent her, er det i hvert fall katastrofe. Det er det ikke noe mer å si om det, sier Granli.

– Hvor de kommer fra vet vi ikke. Det nærmeste oppdrettsanlegget ligger nedover mot Flekkefjord.

Nå er Granli bekymret for hva det har å si for Berbyelva.

– All den fisken vi har i Tista har sin opprinnelse i Berby- og Enningdalselva. Vi søkte Fylkesmannen om å få lov til å fiske i høst for å ta prøver, men det fikk vi ikke lov til. Men vi har skjellprøver fra årets sportsfiskesesong som vi vil genteste for å se hvordan resultatet er der. Men vi håper at det ikke er i nærheten av resultatet fra Tista.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kronerulling for tunnelutredning

    I Moss er det startet kronerulling for å få utredet langtunnel som et alternativ til det vedtattet dobbeltspor langs havna. Siden onsdag er det samlet inn drøyt 100 000 kroner. Bedre byutvikling Moss trenger 200 000 kroner til en utredning fra Norsk Bane. Målet er at den skal være klar før budsjettbehandlingen i Stortinget, sier Jonathan Parker som er en av initiativtakerne til kronerullingen

  • Utsatte omstridt bygge-sak

    Planutvalget i Fredrikstad utsatte i går avgjørelsen om den omstridte utbyggen av den verneverdige Pay-villaen på Cicignon i Fredrikstad, skriver Fredriksstad Blad. Saken ble utsatt fordi Høyres representant ønsket befaring. Byantikvaren og fylkeskonservaotren er uenige om det strider mot nasjonale kulturminneinteresser å tillate å bygge om herskapshuset til leiligheter og oppføre et tilbygg.